Hlavní obsah

Kotleba byl poražen, Banskobystrický kraj povede podnikatel Lunter

Právo, ivi
Bratislava
Aktualizováno

Spojení demokratických sil, společná podpora podnikatele a nestraníka Jána Luntera, pomohla k porážce dosavadního šéfa Banskobystrického kraje Mariana Kotleby z extremistické Lidové strany Naše Slovensko (LSNS). Vyplývá to z předběžných výsledků sobotních krajských voleb po sečtení téměř 70 procent hlasů.

Foto: Ján Miškovský, ČTK

Župan Banskobystrického kraje a předseda Ľudové strany Naše Slovensko Marian Kotleba přišel 4. listopadu v Banské Bystrici k volbám hejtmanů a poslanců do krajských zastupitelstev na Slovensku.

Článek

Lunter získal podle předběžných výsledků 46 % hlasů a Kotleba 24 procent. „Přátelé, zvítězili jsme,“ řekl Lunter krátce před jednou hodinou noční. Lunterovi pomohla i poměrně vysoká účast voličů. „Přijeli lidé z Kodaně, z Londýna. Přijeli mladí lidé, kteří se chtějí vrátit, a já jim to chci umožnit,“ dodal.

Krajské volby na Slovensku

Podle prvních odhadů účast v Banskobystrickém kraji dosáhla až 50 procent. Na otázku, co udělá jako první v úřadě, Lunter novinářům řekl, že na sídlo kraje opětovně vyvěsí vlajku Evropské unie. „Otevřu také dveře a vyvětrám,“ dodal.

Ve prospěch Luntera odstoupilo před volbami několik kandidátů. Byl mezi nimi ředitel Muzea Slovenského národního povstání Mičev. „Základním atributem mé kampaně bylo porazit fašismus, který za poslední čtyři roky v našem kraji zdomácněl. Smyslem mého rozhodnutí je spojovat síly v boji proti fašismu,“ řekl Mičev.

Paradoxem historie je, že právě Banská Bystrica byla v roce 1944 centrem protifašistického Slovenského národního povstání (SNP) a šéfem kraje byl čtyři roky člověk, který považuje SNP za zradu a nelegální puč.

V sobotu zvolení šéfové krajů budou ve funkci místo obvyklých čtyř až pět let, protože v roce 2022 se budou konat krajské volby společně s komunálními volbami.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám