Hlavní obsah

Prezident Kiska varoval před extremisty a novodobými fašisty

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Slovenský prezident Andrej Kiska odevzdal v sobotu v krajských volbách svůj hlas v rodném Popradu a vyzval voliče k účasti, aby „nedostali hlasy extremisté a novodobí fašisté“. Ve slovenských volbách poutá největší pozornost hlasování v Banskobystrickém kraji, kterému už čtyři roky šéfuje Marián Kotleba z extremistické Lidové strany Naše Slovensko (LSNS).

Foto: Ivan Vilček, Právo

Na Slovensku probíhají krajské volby.

Článek

Proti Kotlebovi se v kraji vytvořila široká neformální koalice, která podporuje místního podnikatele a nestraníka Jána Luntera. [celá zpráva]

Sám Kotleba už hlasoval v Banské Bystrici a vyjádřil přesvědčení, že opět zvítězí.

Paradoxem historie je, že právě Banská Bystrica byla v roce 1944 centrem protifašistického Slovenského národního povstání (SNP). Nyní je šéfem kraje člověk, který považuje SNP za zradu a nelegální puč.

V těchto volbách zvolení šéfové krajů budou ve funkci místo obvyklých čtyř až pět let, protože v roce 2022 se budou konat krajské volby společně s komunálními volbami.

Vyšší účast

Podle dosavadních zpráv by mohla být účast v letošních krajských volbách o něco vyšší než před čtyřmi lety, kdy se pohybovala kolem dvaceti procent. „Lidé chodí od rána. Není tu nával, ale voliči chodí pravidelně,“ řekla Novinkám členka volební komise v bratislavské čtvrti Dúbravka.

Nejvýš položený volební okrsek na Štrbském Plese zeje naopak prázdnotou. Důvodem je fakt, že na rozdíl od parlamentních voleb nemohou v těch krajských hlasovat turisté s voličským průkazem. „Do polední dvanácté hodiny přišla jen desetina místních voličů,“ řekla agentuře TASR předsedkyně místní volební komise Darina Bartošová.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Volební místnost v bratislavské čtvrti Dúbravka

V hornickém městě Handlová zřídili jeden z volebních okrsků v hospodě. „Kdysi se volilo v místních potravinách, ale ty zrušili. Proto jsme okrsek přesunuli do hostince, který má bezbariérový vstup,“ odůvodnila tento krok mluvčí města Jana Paulínyová.

Občanský aktivista Juraj Smatana na sociální síti upozornil, že člen volební komise ve městě Brezno má oblečenou bundu s logem LSNS, co je jasné porušení volebního zákona. V případě už zasáhla ústřední volební komise.

Jednokolové volby

Volby probíhají v osmi krajích a v pěti to vypadá na vítězství vládní strany Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica. Volby jsou však letos poprvé jednokolové, a to může přinést překvapení.

Na Slovensku navíc platí zákaz publikování průzkumů veřejného mínění už 14 dní do voleb. Pokud se voliči rozhodnou v posledních dvou týdnech, průzkumy to nezaznamenají. Analytici upozorňují, že například při nedávných parlamentních volbách v České republice se značná část voličů rozhodla až poslední týden.

Volby se konají od sedmé do dvaadvacáté hodiny a do téměř 6000 volebních okrsků se může dostavit 4,4 miliónu voličů. Na pořádek v ulicích dohlíží 7000 policistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám