Hlavní obsah

KLDR po otřesech země uvedla, že úspěšně otestovala bombu pro mezikontinentální střelu

Aktualizováno

Severní Korea v neděli provedla další jaderný test. Poté, co časně ráno středoevropského času zaznamenaly seizmologické služby v USA, Číně a Jižní Koreji silné záchvěvy země, to uvedli Japonci. Následně KLDR oznámila, že úspěšně otestovala vodíkovou bombu pro mezikontinentální balistickou střelu.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Muž v japonském Tokiu sleduje obrazovku se zprávami o severokorejském jaderném testu

Článek

Ohnisko otřesů, které podle amerických a čínských seizmologů dosáhly síly 6,3 stupně Richterovy škály, bylo v hornaté izolované provincii Hamgjong, kde má KLDR svou jadernou střelnici.

Čínská seizmologická služba informovala o tom, že po prvních otřesech následovaly po osmi minutách další, slabší.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Japonská meteorologická služba informuje o otřesech země, které vyvolal Severokorejský jaderný test

Japonský ministr zahraničí Taró Kono uvedl, že po vyhodnocení údajů Japonsko došlo k závěru, že šlo o jaderné testy. „Po prověření informací meteorologické služby a dalších zpráv vláda potvrzuje, že Severní Korea provedla jaderný test,” řekl před novináři japonský ministr zahraničí Taró Kono.

O něco později Severní Korea oznámila, že provedla zkoušku vodíkové bomby, kterou může nést mezikontinentální balistická střela, a že test byl „naprosto úspěšný”.

Už před otřesy severokorejská státní agentura KCNA přinesla zprávu o zbrani s „velkou ničivou silou“, která může být umístěna na mezikontinentální balistickou střelu. [celá zpráva]

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Jihokorejští meteorologové informují o otřesech vyvolaných severokorejským jaderným testem

Nedělní jaderný test je šestý, který KLDR provedla od roku 2006. Odborníci nejprve uváděli, že nynější exploze byla zhruba desetkrát silnější, než ta při posledním severokorejském jaderném testu, později však Jihokorejští meteorologové údaj zrevidovali s tím, že byla pět- až šestkrát silnější.

Předpokládá se, že při minulé jaderné zkoušce Pchjongjang odpálil nálož o síle 10 kilotun.

Krajně neodpustitelné

Tokio prý už protestovalo u velvyslanectví KLDR v Pekingu. Japonsko test považuje za „krajně neodpustitelný”. Premiér Šinzó Abe prohlásil ještě před vyhodnocením otřesů, že jaderný pokus by byl naprosto nepřijatelný.

Pro Japonce znamená KLDR v současnosti asi největší potenciální nebezpečí. Před necelým týdnem Severokorejci vypálili raketu, která přeletěla japonské území. [celá zpráva]

Bílý dům už dříve ráno informoval, že americký prezident Donald Trump v noci na neděli telefonicky hovořil s japonským předsedou vlády Šinzóem Abem o rostoucí hrozbě ze strany Severní Koreje.

Reklama

Související články

KLDR vypálila raketu nad Japonsko

Raketa, kterou v pondělí krátce před 23:00 SELČ odpálila Severní Korea z místa nedaleko Pchjongjangu, přeletěla Japonsko a dopadla do Tichého oceánu....

Výběr článků

Načítám