Hlavní obsah

Orbán chce od Evropské unie uhradit polovinu nákladů na hraniční plot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť/Brusel
Aktualizováno

Maďarský premiér Viktor Orbán požádal Evropskou unii o uhrazení poloviny nákladů na stavbu plotu, který Maďarsko vybudovalo na svých jižních hranicích, aby zabránilo ilegálnímu pronikání migrantů na své území. Podle úřadů výdaje činily kolem 440 miliónů eur (11,5 miliardy korun). Informovala o tom v pátek agentura AP. EU je připravena jeho žádost posoudit.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Příslušný dopis, datovaný 31. srpna 2017, odeslal předseda maďarské vlády předsedovi Evropské komise Jeanu-Claudeu Junckerovi. Uvádí v něm, že ploty postavené v roce 2015 chrání nejen Maďarsko, „nýbrž celou Evropskou unii proti záplavě ilegálních migrantů”.

Orbán přitom podle AP napsal, že Evropa potřebuje projevit solidaritu s maďarským úsilím ochránit hranice, a ne jen s Řeckem a Itálií, tedy se zeměmi, které nesly hlavní nápor migrační vlny.

Mluvčí Evropské komise Alexander Winterstein poznamenal, že pokud Maďarsko nyní žádá nad už poskytnuté evropské prostředky další dodatečnou podporu, je komise připravena žádost posoudit a v případě potřeby a v souladu s unijními pravidly pomoci. Zdůraznil však, že unijní exekutiva výstavbu plotů na vnější hranici EU nefinancuje.

Foto: MTI

Dvojí bariéra stojí na délce deseti kilometrů.

Vedoucí představitelé Evropské unie kritizují Maďarsko za nedostatečný projev solidarity, protože odmítá na své území vpustit žadatele o azyl, kteří by měli být přemístěni z Řecka a Itálie, dokud nebude rozhodnuto o jejich žádosti o udělení azylu.

Anketa

Měla by EU uhradit Maďarsku část nákladů za plot, který země vybudovala kvůli ilegálnímu pronikání migrantů?
Ano
97,7 %
Ne
2,3 %
Celkem hlasovalo 1429 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám