Hlavní obsah

Ukrajinská hraniční zeď „proti agresi“ měla být příští rok hotová. Ale rozkradli ji

Právo, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina

Ambiciózním projektem, který vznikl na vlně revolučního nadšení, se měla stát zeď mezi Ruskem a Ukrajinou. Podle tvrzení politiků měla neprodyšně uzavřít hranici mezi znepřátelenými státy a „ochránit Ukrajinu před agresorem“. Po třech letech se však podle Deutsche Welle podařilo realizovat pouze zhruba 15 procent stavebních prací, ačkoli dokončení se chystalo už v příštím roce.

Foto: Maksim Levin, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle zástupce vedení ukrajinské pohraniční služby Oleha Slobodjana byl projekt o dva roky prodloužen. Z plánovaných čtyř miliard hřiven (zhruba stejně v korunách) totiž zatím bylo vyčleněno jen necelých 700 miliónů.

I jejich část se ale rozkutálela a po osmi měsících vyšetřování Národní protikorupční úřad (NABU) zadržel tento měsíc šest osob pro podezření ze zpronevěry více než 16 miliónů. Jsou mezi nimi pracovníci pohraniční služby i správci objektu. Projekt přitom společně vypracovaly tajná policie SBU, pohraniční služba a ministerstvo obrany a kvůli utajení aktivisté nesmějí nahlížet do dokumentace.

Poslankyně z frakce Samopomič Olena Sotnyková tvrdí, že byla šokována, když se pokusila o inspekci objektu, kolem něhož byl velký propagandistický humbuk. Podle ní „stavba epochy“, jak objekt označovalo vedení země, představuje ve skutečnosti vyrytou jámu a zelený síťový plot. Nestačila se přitom prý divit, když zjistila, s jakými částkami se počítá na rytí jam a zasévání trávy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám