Hlavní obsah

Chlapec recitoval Hamleta. Policie jej zadržela

Právo, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Případ desetiletého chlapce vyvolal v Moskvě velký rozruch poté, co jej na pěší zóně v centru metropole zadržela policie. Hlídka si dítěte všimla na Arbatském náměstí, když přednášelo monolog Hamleta z tragédie Williama Shakespeara.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Chrám Vasila Blaženého v Moskvě

Článek

Podle očitých svědků jej stráže brutálně nasoukaly do auta a odvezly na policejní stanici. Na internetu se pak objevilo video, na němž vyděšené dítě zoufale křičí. Policie tvrdí, že nezletilý byl na ulici bez dozoru a žebral.

Lidé na sociálních sítích sepisují petice a žádají potrestání policistů, kteří dítě zatkli za „recitování básní na ulici“. Situaci komentoval dokonce Kreml s tím, že prezident Vladimir Putin je o incidentu informován, avšak řešit jej musí orgány činné v trestním řízení.

Zatýkání chlapce moskevskou policií

Ombudsmanka: Policisté nejsou animátoři

Otec chlapce Ilja Skavronski novinářům řekl, že si jeho syn na ulici „cvičil text v rámci terapie“. „Hraje divadlo. Vystoupení na ulici je pro něj překonáváním komplexů,“ citoval muže server gazeta.ru. Přiznal, že dítě „čas od času dostává nějaké drobné“, avšak to podle něj „není podstatné“.

Zároveň tvrdil, že chlapec byl na vycházce s jeho manželkou, která sice není matkou chlapce, avšak na dítě prý dohlížela. „Manželka si četla na lavičce o pár metrů dál a vtom přijela hlídka. Chlapce nastrkali do auta navzdory jejím protestům,“ stěžoval si na chování stráží.

Podle policie však hlídka zasáhla kvůli „podivnému“ chování chlapce. „Působilo to, že se ztratil. Toulal se mezi lidmi a auty,“ řekl mluvčí moskevské policie. Žena, jež se dítěte pokoušela zastat, přitom policistům tvrdila, že je „sousedka“, a nepřiznala, že je nevlastní matka, jak se později ukázalo. Zástupci státních orgánů pro lidská práva mají za to, že policie sice jednala tvrdě, ale oprávněně.

Dětská ombudsmanka Anna Kuzněcovová incident komentovala slovy, že „policisté sice nejsou animátoři, ale je to přece jen dítě“. Uživatelé sociálních sítí ovšem upozorňují, že žebrání dětí na ulici je výnosný byznys, který se mnohdy uskutečňuje po dohodě s policisty. Není prý tudíž vyloučeno, že se chlapec stal obětí „profesionálů“, kteří si tak vyřizovali účty.

Reklama

Výběr článků

Načítám