Hlavní obsah

Sebevražedný útok na koncertu pro náctileté v Manchesteru: 22 mrtvých včetně dětí

– Manchester • Aktualizováno

Dvaadvacet mrtvých včetně dětí a 59 zraněných si v pondělí večer vyžádal útok sebevražedného atentátníka v multifunkční hale v anglickém Manchesteru, kde koncertovala americká zpěvačka Ariana Grande. Oznámila to místní policie. Na koncertu bylo asi 20 tisíc lidí, z nichž většina byly děti, uvedla BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Panika po výbuchu na koncertu Ariany Grande v ManchesteruVideo: Reuters

 
Článek

Záchranná zdravotnická služba uvedla, že do nemocnic dopravila 59 lidí a řadu lidí ošetřila na místě. Zpěvačka je podle mluvčího jejího hudebního studia v pořádku.

Zástupce regionální policie v Manchesteru Ian Hopkins v úterý ráno potvrdil spekulace, že za útokem stál sebevražedný atentátník. „Zjišťujeme, zda ten člověk jednal na vlastní pěst, či s někým spolupracoval,” uvedl Hopkins. Dodal, že mezi mrtvými jsou i děti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sanitky rozvezly zraněné z koncertu v Manchesteru do okolních nemocnicVideo: Reuters

Policie uzavřela místní železniční stanici, a lidé proto účastníkům koncertu spontánně nabízeli ubytování. Solidaritu projevili také taxikáři, kteří nabídli odvoz zdarma.

Linka pro české občany

České ministerstvo zahraničí zveřejnilo telefonní číslo, které mohou použít čeští občané v případě, že pohřešují někoho, kdo byl v době výbuchu v areálu koncertní haly:

Zpěvačka Ariana Grande prostřednictvím Twitteru vyjádřila smutek a soustrast s oběťmi.

Foto: Andrew Yates, Reuters

Dvě ženy zahalené v termofólii stojí u haly v britském Manchesteru, kde došlo k výbuchu po koncertu americké zpěvačky Ariany Grande.

Nejhorší útok od roku 2005

Jde o nejhorší útok v Británii od července 2005, kdy čtyři islamisté zabili v metru a v autobusu 52 lidí, uvedla agentura Reuters. Ve Spojeném království již delší dobu platí čtvrtý stupeň protiteroristické pohotovosti, nejvyšší je pátý.

Policie uvedla, že reagovala na zprávy o explozi krátce po 22:35 hod. místního času (23:35 SELČ). Podle pořadatelů došlo k výbuchu ve veřejném prostoru haly mimo koncertní sál. Na místo dorazili pyrotechnici, kteří později provedli preventivní kontrolovanou explozi podezřelého předmětu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie a pyrotechnici u haly v Manchesteru, kde došlo k výbuchuVideo: Reuters

Hala v Manchesteru byla otevřena v roce 1995 a má kapacitu 21 000 míst. Nádraží nedaleko haly bylo po zprávách o explozi evakuováno a železniční doprava byla přerušena.

Zástupce regionální policie v Manchesteru Ian Hopkins vyzval obyvatele, aby se postiženému místu vyhýbali. Zveřejnil rovněž dvě telefonní čísla. Na první z nich podle něj mohou volat lidé, kteří se obávají o osud svých blízkých, druhé mohou využít ti lidé, kteří postřehnou něco podezřelého.

Foto: Andrew Yates, Reuters

Sanitka odjíždí od haly v britském Manchesteru, kde došlo k výbuchu po koncertu americké zpěvačky Ariany Grande.

Podle jedné svědkyně byla slyšet silná exploze na konci koncertu. Na Twitteru se objevilo video s utíkajícími a křičícími fanoušky, napsala agentura Reuters.

„Byli jsme na cestě ven, a když jsme stáli přímo u dveří, došlo k silné explozi," řekla agentuře Reuters jedna z účastnic koncertu. „Byl tam chaos. Všichni běželi a křičeli a snažili se dostat pryč," dodala.

Televize Sky News uvedla, že Konzervativní strana premiérky Theresy Mayové v reakci na explozi v Manchesteru pozastaví kampaň před předčasnými volbami, vypsanými na 8. června. Krok premiérky později následovaly ostatní politické strany. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ranní záběry z místa činu v ManchesteruVideo: Reuters

Sky News rovněž uvedla, že Mayová na úterních 10:00 SELČ svolá vládní bezpečnostní výbor.

Výběr útoků v Británii od roku 2005

- 7. července 2005 - čtyři bombové útoky v londýnské veřejné dopravě (tři bomby vybuchly v metru, čtvrtá v autobuse) během ranní špičky si vyžádaly 52 mrtvých (zahynuli také čtyři útočníci) a na 700 zraněných; motivací atentátníků byla účast Británie ve válce s Irákem.

- 30. června 2007 - neúspěšný teroristický útok na letišti v Glasgow pomocí zeleného vozu Jeep Cherokee, kterým pachatelé projeli skrz skleněný hlavní vchod do areálu letiště; dva pachatelé byli popáleni, jeden později zemřel v nemocnici v Paisley, druhý byl v roce 2008 odsouzen na doživotí.

22. května 2013 - britský voják Lee Rigby byl ubodán na ulici v Londýně; dva útočníci, Michael Adebolajo a Michael Adebowale, kteří pocházeli z Nigérie a byli křesťanskými konvertity k islámu, byli shledáni vinnými z vraždy a v únoru 2014 odsouzeni na doživotí

- 22. března 2017 - pět lidí bylo zabito při teroristickém útoku v Londýně; útočník nejprve najel automobilem do chodců na Westminsterském mostě, kde smrtelně zranil čtyři lidi, a následně odjel k nedalekému parlamentu, kde ubodal policistu; pachatele, britského konvertitu k islámu s násilnou minulostí, poté zastřelili policisté.

Reklama

Výběr článků

Načítám