Hlavní obsah

Francouzská policie evakuovala kvůli podezřelému kufru místo plánovaných oslav Macrona

Paříž
Aktualizováno

Francouzská policie v neděli evakuovala tiskové středisko a prostranství před muzeem Louvre v Paříži, kde plánuje oslavy případného vítězství ve volbách centristický kandidát Emmanuel Macron. Policie a lidé z Macronova štábu podle agentury Reuters posléze vysvětlili, že jde o preventivní opatření kvůli nálezu podezřelého zavazadla.

Foto: Philippe Wojazer/File photo, Reuters

Vojenská hlídka u muzea Louvre v Paříži (archivní snímek)

Článek

„Po zjištění podezřelé tašky bylo 300 novinářů (čekajících na vyřízení akreditace) požádáno, aby oblast z bezpečnostních důvodů opustili a přemístili se jinam," sdělil představitel Macronovy kampaně. Pyrotechnici následně nic podezřelého nenašli.

Oblast Louvru patří k přísně střeženým místům již dlouhodobě a obzvláště poté, co tam islámský radikál během předvolební prezidentské kampaně napadl vojenskou hlídku. [celá zpráva]

Reportér švýcarského deníku Le Temps na twitteru uvedl, že evakuován byl pouze stan, v němž bylo zřízeno tiskové středisko pro novináře, kteří se chystají pokrývat večerní očekávané oslavy Macronova vítězství. Do skleněné pyramidy, která slouží jako vchod do muzea Louvre, vstup uzavřen nebyl. Macronovi stoupenci by se v přilehlém parku před dvorem muzea měli začít shromažďovat večer, kdy budou oznámeny výsledky druhého kola voleb.

List Le Parisien napsal, že prostranství před Louvrem jako místo oslav očekávaného vítězství Macrona bylo jeho štábem zvoleno kvůli tomu, že jde o "konsenzuální a neutrální" místo. Macron prý toužil své příznivce shromáždit na Martových polích u Eiffelovy věže, to mu však pařížská radnice nepovolila.

Další místa, na nichž se Pařížané tradičně shromažďují, Macron a jeho štáb zavrhli rovnou - náměstí Svornosti je podle něj spojováno s pravicí, protože své vítězství tam v minulosti slavil Jacques Chirac i Nicolas Sarkozy. Náměstí Bastilly je zase "příliš levicové" - slavil tam před pěti lety François Hollande.

Reklama

Výběr článků

Načítám