Hlavní obsah

Soud v Turecku odmítl projednat stížnost na referendum, nemá prý kompetence

Turecký nejvyšší správní soud se odmítl zabývat stížností Lidové republikánské strany (CHP), která napadla regulérnost nedávného referenda o změnách ústavy v Turecku. Soud většinou hlasů rozhodl, že není kompetentní věc řešit, napsala dnes agentura Reuters. Změny ústavy posilují pravomoci prezidenta.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Referendum v Turecku (ilustrační foto)

Článek

Sociálnědemokratická CHP, která je největší opoziční stranou, kritizuje hlavně kontroverzní rozhodnutí volební komise, která uznala za platné i volební lístky a obálky, které nebyly řádně orazítkovány.

Tento krok označila za protiprávní i Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která průběh všelidového hlasování monitorovala.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v úterý večer agentuře Reuters řekl, že kompetence k projednání záležitosti nemá ani tento soud, ani Evropský soud pro lidská práva. I na ten se CHP rozhodla před několika dny obrátit poté, co volební komise zamítla návrh na zrušení výsledků referenda, který podala CHP a dvě další opoziční strany. [celá zpráva]

V tureckém referendu z poloviny dubna zvítězili s 51,4 procenta zastánci změny parlamentního systému na systém prezidentský.

O rozšíření svých pravomocí usiloval především Erdogan, kterému nová ústava umožní také obnovit členství ve vládní Straně spravedlnosti a rozvoje (AKP). O návrat do AKP zažádá Erdogan podle svého mluvčího poté, co volební komise oficiálně zveřejní konečné výsledky referenda. Dosavadní pravidla vyžadovala, aby byla hlava státu nadstranická.

Reklama

Výběr článků

Načítám