Hlavní obsah

Turecká volební komise odmítla požadavek opozice na zrušení výsledků referenda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara
Aktualizováno

Turecká ústřední volební komise YSK odmítla ve středu požadavky opozičních stran na zrušení nedělního referenda. Její rozhodnutí je nezvratné a definitivní. Anulování výsledků požadovala jak hlavní opoziční Republikánská lidová strana (CHP) tak prokurdská Lidová demokratická strana (HDP). Oběma vadilo, že byly započítány hlasy z neoznačených obálek.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Mluvčí turecké opoziční prokurdské strany HDP Osman Baydemir

Článek

YSK oznámila, že prověřila odvolání parlamentních stran HDP a CHP i menší strany Vatan. Všechny je odmítla, podporoval je pouze jeden člen komise z jedenácti, uvedl list Hürriyet.

„To je krize zákonnosti (referenda),“ komentoval rozhodnutí komise tajemník CHP Bülent Tezcal. Dodal, že o dalších krocích se strana ještě poradí, protože jde o „problém celé země“.

Mluvčí CHP Selin Sayeková Bökeová prohlásila ještě před oznámením komise, že její strana výsledky referenda neuzná a uvažuje o vystoupení z parlamentu: „Nepochybně využijeme všechna svá demokratická práva.“ Strana podle ní trvá na zopakování referenda, protože jeho legitimita je zpochybněna v Turecku i v cizině. Podle serveru listu Hürriyet není možné podat proti rozhodnutí ústřední volební komise odvolání k ústavnímu soudu, rozhodnutí komise je konečné.

Vedení HDP se ve středu přidalo s požadavkem na zrušení výsledků referenda k nejsilnější opoziční formaci, Lidové republikánské straně (CHP). „Nemůžete postavit změnu politického systému na tak kontroverzním a neférovém referendu,” řekl podle agentury Reuters místopředseda strany Mithat Sancar.

Započtení až tří miliónů neoznačených obálek mohlo podle HDP výrazně ovlivnit výsledek hlasování. Strana v žádosti mimo jiné uvedla, že opozice byla v kampani omezena zadržováním členů jejího vedení, úřady neumožnily jejím lidem monitorovat dění ve volebních místnostech a prezident Recep Tayyip Erdogan využíval na kampaň státní peníze.

Erdogan: Vítězství dělá poslední gól

Premiér Binali Yildirim předsedu CHP Kemala Kiliçdaroglua kritizoval za výzvy k protestním akcím. Akce nesouhlasu by se podle něj měly odehrávat v rámci zákona a zvát lidi do ulic je špatné: „To je překračování legitimních prostředků. Doufám, že se vůdce hlavní opoziční strany bude chovat odpovědněji.”

Prezident Recep Tayyip Erdogan, jemuž změna ústavy dává takřka neomezené pravomoci, řekl, že pochází z fotbalového prostředí a že ví, že je jedno, zda zápas skončí výsledkem 1:0 nebo 5:0. ”Vítězství dělá poslední gól,” sdělil.

Turci v neděli těsnou většinou 51 procent hlasů rozhodli o výrazném rozšíření prezidentských pravomocí. [celá zpráva]

Pozorovatelé z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) označili referendum za protiprávní kvůli započítání hlasů v neoznačených obálkách. Zkritizovali, že podmínky pro kampaň nebyly stejné pro zastánce změn ústavy a jejich odpůrce. [celá zpráva]

Ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu zkritizoval pozorovatele OBSE: „Zpráva OBSE není důvěryhodná, neboť její závěry postrádají objektivitu a jsou extrémně zaujaté.”

Reklama

Výběr článků

Načítám