Hlavní obsah

Rusko vetovalo nejnovější rezoluci Rady bezpečnosti OSN k Sýrii

• Aktualizováno

Rusko ve středu vetovalo nejnovější návrh rezoluce Rady bezpečnosti OSN odsuzující chemický útok v Sýrii z minulého týdne a požadující jeho přísné vyšetření, informovaly agentury Reuters a AP. Incident ve městě Chán Šajchún si vyžádal desítky mrtvých, včetně mnoha dětí. Čína, která má v Radě bezpečnosti také právo veta, se hlasování zdržela.

Foto: Mary Altaffer, ČTK/AP

Ruský zástupce u OSN Vladimir Safronkov

Článek

Rusko už předtím varovalo, že text v jeho současné formě, kdy požaduje od syrské vlády, aby s mezinárodními vyšetřovateli plně spolupracovala, nepodpoří. Západ z útoku viní syrský vládnoucí režim, ten zase tvrdí, že za únik chemických látek mohou povstalci, jejichž sklad s těmito látkami byl údajně zasažen.

Šlo již o osmou rezoluci, kterou Rusko zablokovalo ve prospěch svého syrského spojence, připomněly agentury.

Americký prezident Donald Trump pochválil Čínu, že se hlasování zdržela. Řekl, že to bylo „úžasné“ a že byl jejím hlasováním „poctěn“. Trump také řekl, že je „jistě možné“, ale „zřejmě nepravděpodobné“, že Rusko vědělo předem o tom, že dojde k chemickému útoku.

Dodal, že by si rád myslel, že vláda ruského prezidenta Vladimira Putina o něm předem nevěděla, ale „vědět o tom rozhodně mohla“.

Johnson: Rusko převzalo velkou odpovědnost

Britský ministr zahraničí Boris Johnson v první reakci na veto řekl, že Británie je jím „šokována“. Zároveň poznamenal, že „si Rusko vybralo špatný tábor“. Podle něj chtělo mezinárodní společenství jasně ukázat, že nikdo si nemůže dovolit používat chemické zbraně a že ti, kteří za jejich použití jsou odpovědní, musejí nést následky.

Francouzský prezident François Hollande prohlásil, že Rusko převzalo „velkou odpovědnost“ tím, že vetovalo rezoluci, a obvinil Moskvu, že „systematicky chrání“ svého spojence, syrského prezidenta Bašára Asada.

V 15členné Radě bezpečnosti OSN podpořilo návrh deset zemí. S Ruskem hlasovala proti Bolívie. Kromě Číny se zdržely Kazachstán a Etiopie.

Reklama

Související články

V Sýrii zabíjel sarin, potvrdila Ankara

Laboratorní testy prokázaly, že v Chán Šajchúnu byl 4. dubna při útoku použit nervový plyn sarin, který zabil skoro sto lidí. V úterý to řekl turecký ministr...

Výběr článků

Načítám