Hlavní obsah

Další nepříjemnost pro Fillona. Justice začala oficiálně vyšetřovat jeho manželku

Francouzští vyšetřovací soudci v úterý zahájili oficiální vyšetřování manželky konzervativního prezidentského kandidáta Françoise Fillona. Penelope Fillonová je podezřelá z účasti na zpronevěře veřejných financí kvůli údajnému pobírání neoprávněných příjmů jako fiktivně zaměstnaná parlamentní asistentka. Podle agentury Reuters to uvedl zdroj z justice.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

François Fillon s manželkou Penelope

Článek

Rozhodnutí vyšetřovat i Fillonovu manželku přichází dva týdny poté, co bylo kvůli podezření na zpronevěru veřejných peněz zahájeno vyšetřování samotného Fillona. Je to další rána jeho upadající kampani.

Zaměstnávání rodinných příslušníků jako parlamentních asistentů je ve Francii legální. V souvislosti s Fillonovou kauzou se ale tato praxe stává stále častěji terčem kritiky.

Dosavadní průzkumy mínění ukazují, že první kolo 23. dubna pravděpodobně vyhrají nezávislý centristický kandidát Emmanuel Macron a jeho rivalka z krajní pravice Marine Le Penová a že ve vzájemném souboji v druhém volebním kole 7. května Macron hladce zvítězí.

Fillon podle všeho skončí na třetím místě. Do vypuknutí aféry se zaměstnáváním příbuzných průzkumy dávaly třiašedesátiletému politikovi naději na vítězství nad Le Penovou dokonce už v první kole.

Reklama

Výběr článků

Načítám