Hlavní obsah

Velká rána pro Trumpa. Musel stáhnout návrh na zrušení Obamovy zdravotní reformy

– Washington • Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump utrpěl v pátek politickou porážku. I přes jeho naléhání se mu ve Sněmovně reprezentantů nepodařilo prosadit zrušení zdravotní reformy, kterou zavedl jeho předchůdce Barack Obama. Vzhledem k hlasitému odporu mezi některými republikány se Trump nakonec rozhodl návrh zákona stáhnout. Pro jeho návrh by se nenašel dostatek hlasů.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Stažení návrhu zákona o zdravotní reformě potvrdil na tiskové konferenci po celodenním jednání Sněmovny reprezentantů její předseda republikán Paul Ryan. „Bylo to těsné, ale nestačilo to. Proto jsem prezidentovi navrhl, abychom stáhli návrh zákona a on souhlasil,” řekl Ryan.

Podle jeho slov republikáni zatím nemají připravenou novou verzi zákona o zdravotním pojištěním. „Budeme muset v blízké budoucnosti žít s Obamacare,” konstatoval Ryan. Podle jeho slov republikáni zatím nemají dostatek hlasů ve Sněmovně reprezentantů, aby nový zákon prosadili. „Přesuneme se k našim dalším programovým bodům, jako je například reforma daní,” dodal Ryan.

„S nulovou podporou demokratů nebylo možné zákon o zdravotní reformě prosadit,” prohlásil později v Oválné pracovně Trump. Obamacare prý teď nejspíš vyletí do povětří. Podle něj chybělo republikánům maximálně 15 hlasů k prosazení reformy. „Naučili jsme se mnohé o loajalitě,” dodal Trump směrem k republikánům, kteří jeho zákon nepodpořili.

Foto: Cliff Owen, ČTK/AP

Předseda americké Sněmovny reprezentantů republikán Paul Ryan oznamuje na tiskové konferenci, že prezident Donald Trump stáhl návrh zákona o zdravotní péči.

Trumpovi tak neprošel jeho první klíčový zákon a jeden z hlavních předvolebních slibů. Trumpovi se vymstilo, že chtěl prosadit zrušení reformy i přesto, že v republikánské většině byla řada poslanců proti. Proto rozhodl o stažení návrhu zákona těsně předtím, než se o něm mělo hlasovat.

Původně se mělo hlasovat ve čtvrtek, ale Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu napjatě očekávané hlasování o zrušení zdravotního pojištění odvolala. Vedení republikánů se zřejmě nepodařilo získat dostatek hlasů pro zrušení Obamacare. [celá zpráva]

Odpor uvnitř vlastní strany

Proti zrušení Obamovy klíčové reformy byli přirozeně především menšinoví demokraté, ale oponenti pocházejí také z řad umírněných a naopak ultrakonzervativních republikánů, i když z rozdílných důvodů.

Návrh, který měl Obamovu reformu nahradit, odmítali zákonodárci z konzervativní frakce zvané Freedom Caucus, podle nichž byla reforma příliš podobná té Obamově a nešla dostatečně do hloubky v rušení státních zásahů do zdravotnictví.

Umírněné křídlo republikánů se naopak obávalo, že šlo o příliš rázný obrat, na který mohli doplatit nejchudší vrstvy Američanů. Tito poslanci považovali za nepřijatelné, aby zrušení Obamacare vedlo ke zdražení lékařské péče pro milióny lidí ponechaných bez zdravotního pojištění.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám