Hlavní obsah

Nový šéf SPD Schulz označil USA, Turecko, Maďarsko a Polsko za nepřátele svobody

Berlín

Nově zvolený předseda německé sociální demokracie a kandidát na kancléře Martin Schulz v neděli ve svém projevu tvrdě kritizoval vlády ve Spojených státech, Turecku, Maďarsku a Polsku. Nepřátelům svobody je podle něj třeba se jasně postavit. V sociální demokracii budou mít rozhodného protivníka, prohlásil také na mimořádném sjezdu SPD v Berlíně. Ten ho zvolil všemi platnými hlasy novým předsedou strany

Foto: Markus Schreiber, Reuters

Nově zvolený šéf německé SPD Martin Schulz

Článek

Schulz řekl, že ho velmi zaujaly nedávné protesty statisíců žen proti americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi a jeho „ženám a demokracii nepřátelským vyjádřením i rasistickým výrokům”.

„Ale nemusíme jezdit do Spojených států, abychom viděli pokus, jak má být v západních státech kolo svobody otočeno zpět,” řekl. Konkrétně jmenoval Turecko, Maďarsko a Polsko.

„Jako šéf Evropského parlamentu jsem učinil řadu zkušeností, jak tito nepřátelé svobody pracují, každý den se snaží o kousek dále posunout hranici, každý den prolomit další tabu,” uvedl. Zmínil přitom údajné omezování opozice, umělců nebo médií. Když někdo stigmatizuje média jako americký prezident Trump, dává sekeru na kořeny demokracie, dodal.

Vyzve Merkelovou

„Je čas postavit se za svobodu a demokracii,” prohlásil také Schulz, podle něhož bude sociální demokracie tím nejrozhodnějším protivníkem nepřátel demokracie.

Kritikou Trumpa, která je stálou součástí Schulzových projevů, cílí jedenašedesátiletý politik podle pozorovatelů na německé voliče, u nichž je americký prezident značně nepopulární. I ostrá slova na jeho adresu by tak mohla napomoci Schulzovým šancím, aby se po zářijových parlamentních volbách stal kancléřem.

Tématem německé volební kampaně, do nichž jde SPD vedle konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové jako jeden z favoritů, se mohou stát i napjaté vztahy s Tureckem. Schulz v neděli tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana varoval před tím, aby dnešní Německo znovu srovnával s tím nacistickým a poštvával proti sobě lidi s tureckými kořeny, kteří žijí ve spolkové republice.

Na domácí půdě kandidát SPD na kancléře, který se stane i předsedou strany, tvrdě kritizoval Alternativu pro Německo (AfD), která je podle něj ostudou Německa.

Reklama

Související články

Mesiáš Schulz zabral. Ale na jak dlouho?

Před čtyřmi lety odcházeli Angela Merkelová (62) a Martin Schulz (61) společně z audience u papeže Františka ve Vatikánu. „Ty jako protestantka – modlíš se za...

Výběr článků

Načítám