Hlavní obsah

Litva vyšetřuje falešnou zprávu o znásilnění dívky německými vojáky

Litevská prokuratura začala vyšetřovat lživou zprávu o znásilnění místní dívky německými vojáky z jednotky Severoatlantické aliance, vyslané do Pobaltí kvůli odstrašení Ruska. Vyšetřování přichází uprostřed obav, že se Rusko pokouší dezinformačními kampaněmi ovlivnit veřejné mínění a volby na Západě, uvedla agentura Reuters. Moskva popírá, že by byla zapletena do hackerských útoků na západní vlády a instituce.

Foto: Mindaugas Kulbis, ČTK/AP

Němečtí vojáci v Litvě

Článek

„Je pravděpodobné, že šíření falešné zprávy mělo zdiskreditovat přítomnost sil NATO v Litvě,“ uvedla mluvčí předsedy litevského parlamentu.

Právě do jeho kanceláře v úterý dorazila zmíněná zpráva zaslaná elektronickou poštou. Psalo se v ní, že skupina německy hovořících mužů minulý týden obklíčila a znásilnila patnáctiletou dívku z dětského domova u kasáren německé jednotky v litevském městě Jonava.

Možná z Ruska, možná z Litvy

O zprávě byla vyrozuměna i policie, která ale zjistila, že zpráva je lživá, a tak začalo vyšetřování kvůli šíření falešné zprávy. „První zjištění naznačují, že e-mail byl odeslán z třetí země, mimo Evropskou unii,“ řekl agentuře Reuters prokurátor Darius Valkavicius.

E-mailová adresa, z níž byla zpráva odeslána, podle mluvčího německého ministerstva obrany již neexistuje. „Je fakt, že šlo o úmyslně falešnou informaci,“ řekl.

Nejmenovaný alianční diplomat v německém tisku uvedl, že se na incident dívá jako na pokus Ruska podlomit alianční misi a obrátit veřejné mínění proti NATO.

Lživá zpráva namířená proti německým vojákům „mohla pocházet z Ruska, ale mohli v tom být i jiní hráči v Litvě,“ řekl zpravodajskému serveru BNS litevský ministr obrany. Prý v pozadí mohou stát stejní lidé, kteří posílají dopisy litevským poslancům, aby hlasovali proti ratifikaci litevsko-americké smlouvy o postavení amerických vojáků v zemi.

Teprve začátek?

Ministr předpověděl, že podobných provokací nezůstane Litva ušetřena ani v budoucnu.

„Nynější výpady jsou teprve začátek. Objeví se i v budoucnu. Spoléháme na solidaritu ze strany médií a novinářů,“ poznamenal ministr, podle kterého se těsnější koordinace při odrážení obdobných útoků dostala i na program jednání NATO.

„Je nutná koordinace nejen mezi Vilniusem a Berlínem, ale i mezi Vilniusem a NATO. Dojde-li v budoucnu k podobným případům, je nutné, aby o nich hned všichni věděli a mohli reagovat,“ řekl ministr.

Němečtí vojáci představují páteř aliančního praporu v Litvě.

Reklama

Výběr článků

Načítám