Hlavní obsah

Kameramanka, která kopala do migrantů, dostala tříletou podmínku

– Budapešť • Aktualizováno
Právo, ivi

Soud ve městě Szeged odsoudil ve čtvrtek ke tříleté podmínce kameramanku maďarské televize N1 TV Petru Lászlóovou za to, že v září 2015 kopala do migrantů, kteří prorazili kordon policistů u obce Röszke na maďarsko-srbské hranici. Obhájce v odvolání žádá osvobození své klientky, rozsudek tudíž není pravomocný.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Videozáznam, na kterém kameramanka kopala do migrantů, se promítal u souduVideo: AP

 
Článek

Server index.hu uvedl, že rozsudek v praxi znamená, že soud neuložil žádný trest, ale Lászlóové plyne tříletá podmínka. V průběhu podmínky se nesmí dopustit žádného trestného činu. Po uplynutí tříleté lhůty trest automaticky zanikne.

Lászlóová o soudu vypovídala formou telemostu, protože se obává o svou bezpečnost.

U obce Röszke točila kameramanka velkou skupinu migrantů, kteří se chtěli dostat na maďarské území. Odpoledne asi čtyři sta lidí prorazilo kordon maďarské policie a rozprchlo se po okolí. Lászlóová stála těsně za kordonem policistů a kopla do několika prchajících migrantů.

„Nejsem bezcitná rasistka” 

U soudu tvrdila, že se jen bránila a vylekala ji běžící masa lidí. „Obrátila jsem se a proti mně běželo několik stovek lidí. Bylo to strašné,“ uvedla ve své výpovědi. [celá zpráva]

Lászlóová byla krátce po incidentu z televize propuštěna. Později se za svůj čin omluvila a tvrdila, že jednala v panice.

„Myslela jsem si, že na mě útočí a já se musím bránit,“ řekla loni deníku Magyar Nemzet. „Nejsem bezcitná rasistka, která kope do dětí. Politický hon na čarodějnice ani očerňování a výhrůžky smrtí si nezasloužím,“ podotkla.

Fotbalový trenér měl v rukou dítě

Lászlóová při incidentu podrazila nohu syrskému fotbalovému trenérovi Usámovi Abdulovi Mohsínovi, který se pokoušel překonat srbsko-maďarskou hranici se synem Saídem v náručí.

Později se Mohsín dostal do Španělska, kde pokračuje v profesní kariéře. V rozhovoru pro Novinky v říjnu 2015 řekl, že na jeho útěku ze Sýrie byl nejobtížnější právě přechod přes Maďarsko, kde strávil tři dny. „Myslím si, že jde o určitý vliv radikálních pravicových proudů, které se promítají do chování policie a orgánů v Maďarsku,” řekl Mohsín.

Rozhovor se syrským uprchlíkem Usámou Abdulem MohsínemVideo: Novinky/Reuters

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám