Hlavní obsah

Syrská armáda dobyla další čtvrť ve východním Aleppu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Syrská armáda s podporou svých spojeneckých sil dobyla v noci na dnešek další povstaleckou čtvrť v Aleppu. O novém úspěchu rozsáhlé vládní ofenzivy s cílem získat úplnou kontrolu nad druhým největším městem v Sýrii informovala exilová Syrské organizace pro lidská práva (SOHR).

Foto: Omar Sanadiki, Reuters

Syrské vládní síly v Aleppu

Článek

Po nočním dobytí čtvrti Tárik al-Báb bude mít syrský režim pod kontrolou zhruba 60 procent povstaleckého sektoru Aleppa, ovládnutého rebely v roce 2012, upřesnila SOHR.

Vládní síly mají podle ní znovu pod kontrolou také silnici spojující západní části města, které jsou v rukou provládních sil, s mezinárodním letištěm v Aleppu, které rovněž kontroluje armáda a které leží o něco jižněji než Tárik al-Báb.

Aleppo je nyní hlavním dějištěm syrského konfliktu, který si vyžádal za více než pět let přes 300 000 mrtvých. Od roku 2012 je město rozděleno mezi povstalecký sektor na východě a západní sektor kontrolovaný vládními silami.

V rámci nejnovější tvrdé ofenzivy proti povstalcům syrské režimní síly navzdory protestům západních zemí zahrnuly východní část měst takřka neustávajícími nálety a dělostřeleckou palbou. Před tímto ničivým náporem uprchlo z dobývaného sektoru přes 50 000 civilistů, tvrdí SOHR.

Od 15. listopadu bylo podle jejích údajů zabito ve východním sektoru 307 civilistů, z toho 42 dětí a 21 žen. V západním Aleppu zahynulo při povstaleckém ostřelování 59 civilistů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám