Hlavní obsah

Běženci v Calais vtrhli na trajekt, dopravci žádají nasazení vojáků

• Aktualizováno

Sdružení britských dopravců vyzvalo Francii, aby k ochraně kamiónů před migranty snažícími se proniknout do Británie nasadilo v Calais vojáky. Výzva přišla poté, co byl kvůli padesáti běžencům, kteří v sobotu pronikli na trajekt, dočasně uzavřen tento severofrancouzský přístav.

Foto: Michel Spingler, ČTK/AP

Policisté v Calais proti migrantům zasahovali už ve čtvrtek, když se pokoušeli proniknout do Eurotunelu.

Článek

Británie po Francii opakovaně požadovala posílení bezpečnostních opatření v Calais a obě země loni podepsaly dohodu o spolupráci.

„Je na čase, aby úřady uznaly naše požadavky a aby armáda začala hlídat přístav a jeho okolí,” řekl podle BBC šéf sdružení britských dálkových dopravců (RHA) Richard Burnett.

Sobotní incident označil za „šokující narušení bezpečnosti”. Podle něho migranti snažící se dostat do kamiónů ohrožují bezpečí řidičů.

„Je jen otázka času, kdy se naše nejhorší obavy stanou realitou a nějakého řidiče mířícího do Británie zabijí,” dodal.

Foto: Michel Spingler, ČTK/AP

Policisté v Calais zasahují proti migrantům, kteří se snaží proniknout do Eurotunelu

Požadavek podle BBC podpořil i konzervativní poslanec Damian Collins zvolený za region u anglického přístavu Dover, kam doprava z Calais míří. Ten zdůraznil, že za zajištění bezpečnosti v Calais odpovídají Francouzi.

„Pokud si to žádá nasazení armády, pak by to měli udělat,” řekl.

V sobotu se zhruba pět desítek migrantů bez dokladů nalodilo na trajekt mířící do Doveru, kvůli čemuž byl přerušen provoz v přístavu. K incidentu došlo během demonstrace asi dvou tisíc lidí na podporu migrantů, kterých se účastnili i Britové.

V neděli provoz probíhá bez komplikací.

Reklama

Výběr článků

Načítám