Hlavní obsah

Kanada stáhne své stíhačky z boje proti Islámskému státu

Kanada neustoupí od svého rozhodnutí stáhnout své stíhačky z bojových misí proti Islámskému státu, prohlásil v pondělí nový kanadský premiér Justin Trudeau. K tomuto kroku se zavázal během předvolební kampaně. Jeho rozhodnutí nezměnily ani páteční brutální útoky v Paříži.

Foto: Chris Wattie, Reuters

Kanadský premiér Justin Trudeau

Článek

Kanada je součástí mezinárodní koalice pod vedením USA, která nálety proti IS v Sýrii a Iráku podniká. Spojené státy, Francie, Británie a další státy po atentátech ve francouzské metropoli, které si vyžádaly nejméně 129 mrtvých a přes tři stovky zraněných  naopak slíbily zesílení úderů na pozice IS.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Trudeau, jehož Liberální strana v říjnu vyhrála volby, během volební kampaně přislíbil, že Kanada svých šest stíhaček stáhne. "Učinili jsme jasný závazek....a máme (příslušný) mandát," řekl Trudeau, citovaný agenturou Reuters. Dodal ale, že Kanada může k boji proti IS účinně přispět i jiným způsobem. Zvažuje prý například, že posílí svůj stávající program na výcvik iráckých jednotek.

Během schůzky představitelů největších ekonomik prý Trudeaua nikdo nežádal, aby Kanada své rozhodnutí přehodnotila. Někteří diplomaté ale podle Reuters vyjádřili obavy, že kanadský krok koalici proti IS oslabí.

Kanadské stíhačky se zatím nadále účastní koaličních náletů v Iráku a Sýrii a není jasné, kdy svou misi ukončí, neboť Trudeau žádné konkrétní datum nezmínil.

Reklama

Výběr článků

Načítám