Hlavní obsah

Sníh zasypal Evropu. Zastavil vlaky, zrušil lety, lidé nocovali v kostele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vánoční prudká změna počasí zasáhla téměř celou Evropu. Čerstvý sníh a námraza uzavřela letiště ve Velké Británii nebo Nizozemsku, stejně dopadly vlaky ve Švýcarsku. Lidé uvízli na dálnicích, zůstali bez elektřiny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Německo se potýká s přívaly sněhuVideo: Reuters

 
Článek

Na většině území Velké Británie namrzají silnice a tvoří se ledovka. Letiště v Leedsu a Liverpoolu musela být kvůli počasí v pátek uzavřena, aby technické služby mohly vyčistit vzletové a přistávací dráhy. Část letů byla přesměrována do Manchesteru, kde se kvůli tomu cestující potýkali se zpožděními. V sobotu byl již provoz obnoven.

Foto: ČTK

Opuštěné auto v závějích u Ashbournu ve střední Anglii.

Amsterdamské letiště Schiphol naopak zrušilo sobotní dopolední lety, odpoledne byl provoz obnoven.

Zpravodajská stanice BBC varovala, že náledím jsou nejvíce ohroženy sever Anglie, Wales, jižní Skotsko a Severní Irsko. V anglickém regionu East Midlands severně od Londýna se zhruba 2000 domácností ocitlo bez dodávek elektrické energie.

 Třicet lidí strávilo noc v kostele

Británii zasáhlo sněžení již v pátek, což vyústilo v noční chaos na silnicích. Zhruba třicet lidí včetně těhotné ženy muselo strávit noc v kostele v Sheffieldu poté, co jejich dálkový autobus uvázl v závějích. Podobný osud potkal řadu řidičů na dálnici M1, která spojuje Londýn se severní Anglií.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sníh trápí motoristy v AngliiVideo: Reuters

Meteorologové předpokládají, že špatné počasí bude panovat až do středy. Dopravu na silnicích může navíc zkomplikovat tání sněhu a jeho opětovné zmrznutí.

Mezi Ženevou a Bernem nejezdily vlaky

V sobotu nasněžilo mimo jiné i ve Švýcarsku a na jihozápadě Německa, kde v pohoří Černý les napadlo až 40 centimetrů sněhu. Média ve Švýcarsku v sobotu informovala, že po Vánocích na blátě napadl konečně poprvé v letošní zimní sezóně sníh i v nížinách a údolích. Policisté hlásí kvůli sněhu řadu dopravních nehod.

Potíže ale měla i železnice: vlaky nejezdily například mezi Ženevou a Bernem, ochromena byla i příměstská železnice v metropoli. S hustým sněžením se potýkalo letiště v Curychu, které odbavovalo lety se zhruba hodinovým zpožděním.

Reklama

Výběr článků

Načítám