Hlavní obsah

Abbás obvinil Izrael z genocidy, USA jeho projev ostře odsoudily

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás v pátek obvinil Izrael z genocidy. Spojené státy jeho projev ostře odsoudily a některá jeho slova označily za urážlivá. Abbás ve všeobecné rozpravě Valného shromáždění OSN tuto světovou organizaci vyzval, aby ukončila izraelskou okupaci palestinských území a podpořila vytvoření nezávislého palestinského státu.

Foto: Richard Drew, ČTK/AP

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás při projevu na půdě OSN

Článek

"V projevu předsedy Abbáse byla urážlivá prohlášení, která jsou velmi znepokojivá a která odsuzujeme," řekla mluvčí amerického ministerstva zahraničí Jennifer Psakiová. Podle BBC rovněž kritizovala Abbásova slova jako kontraproduktivní, poškozující snahy o zlepšení vztahů mezi Izraelci a Palestinci.

Abbás na půdě OSN Izrael obvinil, že v Pásmu Gazy provádí "novou válečnou genocidu". Prohlásil také, že udělá vše pro to, aby viníci tohoto násilí byli potrestáni.

Americká diplomacie stále doufá, že se jí v budoucnosti podaří opět oživit přímý dialog mezi oběma znepřátelenými stranami. Zatím poslední kolo podobných jednání, které trvalo devět měsíců a konalo se pod záštitou ministra zahraničí Johna Kerryho, v dubnu ztroskotalo.

Po únosu a vraždě tří izraelských studentů a následném zabití palestinského mladíka v Jeruzalémě začal v létě nový ozbrojený izraelsko-palestinský konflikt. V Pásmu Gazy při něm zahynulo více než 2000 Palestinců, na izraelské straně přišlo o život nejméně 73 lidí. Boje skončily 26. srpna a nyní platí mezi oběma stranami příměří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám