Hlavní obsah

Památník okupace wehrmachtem probudil v Maďarsku zlou krev

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

V Maďarsku to vře. Vláda premiéra Viktora Orbána chce postavit v centru Budapešti památník k výročí obsazení země německými jednotkami 19. března 1944, který hází oběti i viníky holocaustu do jednoho pytle. Kabinet o tom rozhodl na svém zasedání loni na Silvestra a radnice pátého městského obvodu už vyčlenila pozemek. Opozice, část historiků a židovské organizace bijí na poplach.

Foto: Origo

Připravovaný památník německé okupace

Článek

Součástí díla sochaře Pétera Párkányiho má být německá říšská orlice, která se vrhá na archanděla Gabriela, symbol Maďarska. Socha má být umístěna na Náměstí Svobody (Szabadság tér) v centru Budapešti poblíž budovy parlamentu a odhalena letos u příležitosti 70. výročí vstupu wehrmachtu na území Maďarska.

Na stejném náměstí už mimochodem stojí pomník sovětským vojákům a socha bývalého amerického prezidenta Ronalda Reagana. Podle odborníků nová stavba ještě zvýší historický památníkový chaos v centru hlavního města.

Židovské organizace proti přepisování dějin

Židovské organizace žádají vládu, aby od tohoto záměru upustila. Předseda maďarských židovských náboženských obcí András Heiszler ho označil za špatný nápad. „Pokud bude vzpomínkový rok k holocaustu neúspěšný, bude to problém maďarské vlády, celého Maďarska i židovské obce. Z toho pohledu jsme všichni na jedné lodi,“ uvedl Heiszler.

„Celé to dokonale zapadá do Orbánova výkladu dějin. Maďarsko vidí výhradně jako oběť třetí říše, jako kdyby mělo za války úplně čisté ruce,“ podotkla Júlia Mohácsiová, jejíž prarodiče nepřežili Osvětim.

Judit Vinceová, dcera někdejšího budapešťského vrchního rabína Józsefa Schweitzera, vyčítá vládě přepisování dějin. „Podstrkává veškerou vinu hitlerovcům. Přitom je tu vítali jako kamarády,“ zmínila.

Historik Krisztián Ungváry ironicky navrhuje vytesat na památník výrok polního maršála Maxmiliána von Weichse, velitele operace. Když se ho ptali, jak dlouho bude obsazení Maďarska jeho vojákům trvat, odpověděl: ”24 hodin.” A v případě odporu? „Dvanáct hodin, odpadnou uvítací projevy,“ řekl.

Kritici vidí za plány na vztyčení podobného památníku součást snahy Orbánovy vlády zamlžit odpovědnost tehdejších maďarských představitelů za následnou masovou deportaci Židů.

Historici mají výhrady vůči zobrazení celého Maďarska v roli oběti i ke slovům „Na památku všech obětí“, jež mají být na monument vytesány. „Tím, že památník zobrazí oběti holocaustu i kolaborantské pachatele likvidace Židů jako jednu oběť, zneuctí památku obětí. Maďarský holocaust se odehrával za aktivní spoluúčasti maďarských úřadů. Památník veškerou odpovědnost svaluje výhradně na Němce,“ uvádí otevřený dopis 26 historiků.

Vláda kritiku odmítá

Orbán to odmítá a označuje připravovaný památník za poctu obětem holocaustu v Maďarsku. „Vedle obětí není možné projít bez sklonění hlavy,“ uvedl premiér v dopise adresovaném představitelům židovských náboženských obcí.

Antal Rogán, starosta pátého obvodu a funkcionář Orbánovy strany FIDESZ, považuje projekt za „příspěvek k uctění všech obětí - bez rozdílu“.

Historička Mária Schmidtová, šéfka Domu teroru - budapešťského muzea zločinů nacismu a komunismu, zašla nejdál. Vyčetla židovským organizacím, že se vměšují do předvolební kampaně a že nejsou legitimními zástupci obětí.

Likvidaci Židů řídil Eichmann

  • Měsíc po obsazení Maďarska začaly pod vedením Adolfa Eichmanna deportace Židů do vyhlazovacích táborů, především do Osvětimi - Březinky.
  • 5. dubna 1944 vstoupilo v platnost nařízení o povinném označování Židů žlutou hvězdou.
  • Od 28. dubna začalo soustřeďování obyvatel venkova do ghett ve více než 55 obcích.
  • Podle zprávy německého zmocněnce Edmunda Veesenmayera bylo z Maďarska do Osvětimi deportováno 437 402 Židů, z nichž 80 tisíc našlo smrt v plynových komorách. Po uzavření Osvětimi bylo víc než 70 tisíc Židů vyhnáno z Budapešti v pochodech smrti na západ do Říše do pracovních lágrů.
  • Další tisíce Židů masově vyvražďovali ozbrojení příslušníci maďarské Strany šípových křížů přímo v hlavním městě.
  • Celkem počet obětí dosáhl 560 tisíc.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám