Hlavní obsah

Libye popraví 7 zdravotníků-cizinců za šíření HIV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BENGHÁZÍ/SOFIE

Sedm zahraničních zdravotníků (6 bulharských občanů a Palestinec) budou popraveni za to, že v letech 1997 až 1998 šířili v Libyi smrtelný virus HIV. Rozhodl o tom ve čtvrtek soud v Benghází. Proti rozsudku se mohou cizinci ještě odvolat.

Článek

Soud uznal pět zdravotních sester a dva lékaře vinné z toho, že na pediatrii v nemocnici v Benghází šířili krev nakaženou virem HIV, který spouští smrtelnou nemoc AIDS. Nakazili tak údajně 426 dětí, z nichž 43 již zemřelo.

Zahraniční zdravotníci, působící v zemi v rámci humanitární mise, byli zatčeni v únoru 1999. Proces se táhl téměř pět let a vynesení rozsudku bylo několikrát odloženo.

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí tehdy naznačil, že případ je možná spiknutí organizované tajnými službami: americkou CIA a izraelským Mosadem. Obhajoba ale tvrdila, že justice cizince využila jako obětní beránky, aby zastřela program sterilizace, který se na pediatrii prováděl.

Dvě ze zdravotnic a Palestinec se sice při policejním výslechu přiznali, ale Bulharky před soudem uvedly, že byly mučeny. Navíc prý byly přinuceny podepsat přiznání v arabštině, které nerozumějí. Bulharský ministr spravedlnosti Anton Stankov proto tvrdí, že Bulhaři jsou nevinní a že jediný důkaz proti nim je doznání, které bylo vynuceno násilím.

Reklama

Související témata:

Související články

Libye zlikviduje zbraně hromadného ničení

Libyjský režim Muammara Kaddáfího se po mnohaměsíčních jednáních s USA a Británií zavázal zničit své zbraně hromadného ničení. Slib, který zároveň znamená...

Blair zahájil historickou návštěvu Libye

Britský premiér Tony Blair ve čtvrtek přiletěl do Libye na schůzku s jejím vůdcem Muammarem Kaddáfím. Stal se tak prvním ministerským předsedou Británie, který...

Výběr článků

Načítám