Hlavní obsah

Libye odškodní rodiny obětí atentátu na letadlo z roku 1989

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Libye se rozhodla, že vyplatí zvýšené odškodnění rodinám 170 obětí atentátu na letadlo francouzské společnosti UTA z roku 1989. Příbuzní tak získají za každý zmařený život milión dolarů. Dohoda bude podepsána mezi pozůstalými a zástupci libyjské vlády v pátek v Paříži.

Foto: Pavel Čempěl

Areál adventure golfu v Bohumíně se letos otevírá už v březnu.

Článek

Přijetí odškodného je vázáno na zřeknutí se dalších nároků vůči režimu Muammara Kaddáfího. Jednotlivé rodiny ale nemusejí k dohodě přistoupit, pokud třeba doufají, že se domohou vyšší částky soudní cestou.

Libye souhlasila s odškodněním obětí už v roce 1999. Tehdy nabídla Francii 34 miliónů dolarů za celé letadlo. Paříž ale vloni celou transakci pozastavila - Libyjci totiž chtěli vyplatit nepoměrně vyšší odškodnění pozůstalým po obětech atentátu na letadlo americké společnosti PanAm z roku 1988.

Libye nadále odmítá za atentát jakoukoli zodpovědnost. Odškodnění označuje za "humanitární gesto". Podle politologů se ale spíše snaží tímto krokem, spadajícím do doby odtajnění jaderného programu, vymanit z ekonomické a politické izolace země.

Při atentátu na letadlo společnosti UTA v roce 1989 nad pouští v Nigeru zahynulo 170 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám