Hlavní obsah

Blair zahájil historickou návštěvu Libye

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TRIPOLIS

Britský premiér Tony Blair ve čtvrtek přiletěl do Libye na schůzku s jejím vůdcem Muammarem Kaddáfím. Stal se tak prvním ministerským předsedou Británie, který do země zavítal od návštěvy Winstona Churchilla před 60 lety.

Foto: Milan Haluška

Ilustrační foto

Článek

Blair se má setkat s Kaddáfím ve stanu na předměstí libyjské metropole. Britský tisk v této souvislosti dnes škodolibě spekuluje, zda se oba státníci políbí, nebo si jen potřesou rukama.

Smířlivá slova

"Nabídněme státům, které se chtějí zříci terorismu a vývoje zbraní hromadného ničení, partnerskou ruku, aby mohly své záměry realizovat," řekl Blair. "Neznamená to zapomenout na bolesti z minulosti. Ale znamená to potřebu uznat, že je načase postoupit vpřed," dodal.

"Domníváme se, že Kaddáfí učinil důležitá strategická rozhodnutí ohledně zbraní hromadného ničení a případu Lockerbie, a my chceme vyjádřit podporu těmto rozhodnutím," uvedl předtím nejmenovaný vysoký představitel britské vlády.

Opoziční konzervativci však návštěvu označili za vysoce diskutabilní. Podle nich by Británie neměla zapomínat na libyjskou podporu terorismu v minulosti.

Obchody a obchody

Společnost Royal Dutch/Shell současně oznámila, že je blízko podpisu smlouvy o využití libyjských zdrojů zemního plynu. Britsko-švédské konsorcium BAE také jedná o vybudování civilního letiště poblíž libyjské metropole.

Tripolis v prosinci oznámil odstoupení od programu vývoje jaderných, biologických a chemických zbraní. Rovněž minulý rok pak přijal zodpovědnost za pumový atentát na letadlo společnosti PanAm nad skotským Lockerbie z roku 1988.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám