Hlavní obsah

Ve světě je nejvíc uprchlíků od roku 1994, přes 45 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve světě je podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) 45,2 miliónu uprchlíků, což je nejvíc od roku 1994. Rekordní jsou pak počty takzvaných vnitřních uprchlíků a nezletilých běženců bez doprovodu. Příčinou toho je podle agentury APA syrský konflikt.

Foto: Muhammad Hamed, Reuters

Syrští uprchlíci čekají před jordánským táborem v Satri.

Článek

Uprchlíků je nejvíc za posledních 18 let. Naposledy jich tolik bylo v roce 1994, který byl poznamenán válkou v Bosně a Hercegovině a genocidou ve Rwandě. Nyní je hlavním důvodem konflikt v Sýrii, uvádí UNHCR ve zprávě nazvané Globální trendy.

Údaje ve zprávě se opírají o informace, které poskytly vlády a nevládní organizace, a také o propočty UNHCR. Během jediného roku počet uprchlíků vzrostl o 7,6 miliónu na 45,2 miliónu. Většinou jde o lidi, kteří byli nuceni se vystěhovat v rámci své země. Vnitřních uprchlíků je 28,8 miliónu, což je podle záznamů UNHCR historický rekord.

Další rekord UNHCR zaznamenal mezi nezletilými uprchlíky bez doprovodu rodičů. Loni jich žádalo o azyl 21 300, což je historicky nejvyšší zaznamenaný počet. Dohromady tvoří 46 procent všech uprchlíků na světě děti a mládež mladší 18 let.

Lidé utíkají kvůli válkám

Pětapadesát procent všech světových uprchlíků pochází z pěti zemí zmítaných konflikty. Už 32 let je Afghánistán tou zemí, která je největším zdrojem uprchlíků. Loni jich z této středoasijské země prchalo zhruba 2,6 milionu. Následovaly Somálsko (1,1 miliónu), Irák (746 440), kde se rozhořívá sektářská válka, Sýrie (728 542) a Súdán (569 212).

Nové exody byly loni zaznamenány také v Mali, Demokratické republice Kongo, odkud uteklo od zahájení vzpoury skupiny M23 800 000 lidí, v Súdánu a v Etiopii.

„Jsou to opravdu alarmující čísla. V obrovském rozsahu odrážejí individuální utrpení a ukazují potíže, které má mezinárodní společenství států při úsilí o zamezování konfliktům a o včasné hledání jejich řešení,“ uvedl vysoký komisař OSN pro uprchlíky António Guterres a dodal: „Pokaždé, když mrknete, je další osoba nucena utéci.“ Podle něj se bude situace letos dále zhoršovat, protože do konce roku utečou dva milióny lidí ze Sýrie, za letošní půlrok jich ze země utekl milión.Sýrie přitom donedávna poskytovala azyl uprchlíkům z Iráku.

Uprchlíci končí v rozvojových zemích

UNHCR poukazuje také na to, že hlavní břímě v zachycování uprchlických proudů spočívá na bedrech chudších zemí. Jedenaosmdesát procent všech uprchlíků končí nyní v rozvojových zemích. Ještě před deseti lety to bylo 70 procent.

Nejvíce uprchlíků přijímají nadále Pákistán (1,6 miliónu), Írán (868 200) a Německo (589 700). V Íránu a Pákistánu končí 95 procent uprchlíků z Afghánistánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám