Hlavní obsah

Nevytvářejte falešné modly, řekl Nečas v kauze Pussy Riot

– Moskva • Aktualizováno

Členky ruské skupiny Pussy Riot nejsou žádnými bojovnicemi za svobodu a lidská práva. Zneuctily pravoslavný chrám a byly za to - příliš přísně - potrestány. Na setkání s novináři v budově českého velvyslanectví v Moskvě to podle rozhlasové stanice Rádio Svoboda prohlásil český premiér Petr Nečas. Novináři by podle něj neměli vytvářet falešné modly.

Foto: Michael Švec, Právo

Premiér Petr Nečas (vlevo) s ruským protějškem Dmitrijem Medvěděvem při návštěvě Ruska

Článek

Šéfredaktor ruského opozičního listu Novaja gazeta Vitalij Jaroševskij při besedě připomněl Nečasův výrok z loňského září o tom, že podpora tibetskému duchovnímu vůdci dalajlamovi či aktivistkám Pussy Riot může ohrozit český export. Tato premiérova slova loni kritizoval i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

"Pan Nečas se zachmuřil, ale potvrdil své dřívější prohlášení," píše na svém webu Rádio Svoboda. "Členky Pussy Riot nejsou žádné bojovnice za svobodu a lidská práva. Znesvětily pravoslavný chrám, ale byly za to potrestány příliš přísně. Petr Nečas novinářům poradil, aby nevytvářeli falešné modly," píše autor reportáže Michail Sokolov.

Za nešťastný považuje výrok šéfa české vlády také Šimon Pánek z neziskové nevládní organizace Člověk v tísni.

„Tam jde o základní svobodu vyjádření, o možnost kritizovat politiky, o možnost svobody slova, svobodu projevu, která je úplně zásadní pro zdravou společnost,“ uvedl Pánek podle Českého rozhlasu v souvislosti s protestem ruských aktivistek.

Lidská práva až na druhém místě?

Další dotaz ruských opozičních novinářů se týkal hypotetického zákazu vstupu do Evropské unie, který by mohl být vyhlášen vůči ruským korupčníkům a lidem, kteří v Rusku porušují lidská práva. Nečas podle rozhlasové stanice prohlásil, že rozhodnutí podle vzoru takzvaného Magnitského zákona se nemohou přijímat na národní úrovni, ale koordinovaně ve všech zemích Evropské unie.

"Celým svým chování dával předseda české vlády najevo, že nadbytečná pozornost k tématu lidských práv může poškodit ekonomické vztahy Česka a Ruska. Kritika českého ministerstva zahraničí ani ochránců lidských práv nebyla marná.
Rádio Svoboda

Magnitského zákonem, který vystavuje sankcím ruské činitele zodpovědné za údajné porušování lidských práv, americký Kongres koncem loňského roku reagoval na kauzu ruského právníka a auditora Sergeje Magnitského, který v roce 2009 za nevyjasněných okolností zemřel ve vazební věznici. Magnitskij před smrtí upozorňoval na rozsáhlé případy defraudací v ruské státní správě a podle obhájců by v cele ubit k smrti.

Na námitku šéfredaktora rozhlasové stanice Kommersant-FM Konstantina Eggerta, že sankce proti Rusku může vyhlásit i jednotlivá země, Nečas podle Rádia Svoboda odpověděl, že česká vláda je pro ulehčení vjezdu Rusů do Evropy. "To v žádném případě nelze označit za odpověď na otázku," píše Rádio Svoboda.

Český premiér pak řekl, že je pro respektování lidských práv, což dokázalo i jeho setkání s představiteli ruských neziskových organizací. Toto setkání se ale omezilo na krátkou formální besedu s několika ochránci lidských práv, kteří českému premiérovi vyprávěli o pronásledování nevládních organizací, a Nečas je politoval, píše Rádio Svoboda s odkazem na nejmenované očité svědky.

Rádio Svoboda připomíná, že bývalý český prezident Václav Havel stál o to, aby Česko přijímalo politické utečence, kteří se chtěli ukrýt před "pronásledováním Putinova režimu". Petr Nečas na dotaz Rádia Svoboda řekl, že Česká republika speciální program pro přijímání politických emigrantů z Ruska nemá. Každý uprchlík může dokázat své právo na azyl individuálně.

"Celým svým chování dával předseda české vlády najevo, že nadbytečná pozornost k tématu lidských práv může poškodit ekonomické vztahy Česka a Ruska. Kritika českého ministerstva zahraničí ani ochránců lidských práv nebyla marná," uvádí Rádio Svoboda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám