Hlavní obsah

Kerry přiletěl do Kábulu, má jednat o stažení vojsk a volbách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Na krátkou návštěvu Afghánistánu přiletěl v pondělí do Kábulu americký ministr zahraničí John Kerry. S prezidentem Hamídem Karzáím má jednat o okolnostech plánovaného stažení amerických jednotek a o přípravách na květnové afghánské parlamentní volby.

Foto: Jason Reed, ČTK/AP

Americký ministr zahraničí John Kerry s prezidentem Hamídem Karzáím na krátké návštěvě Afghánistánu

Článek

Karzáí nedávno popudil americké vedení prohlášením, že americké jednotky tajně spolupracují s afghánským fundamentalistickým hnutím Taliban. Cílem je prý vyvolat dojem, že pokud zemi opustí většina koaličních jednotek, vzroste tam násilí.

Kerry podle amerických diplomatů nehodlá Karzáího peskovat, ale chce ho upozornit, že podobná prohlášení nezůstanou v Bílém domě bez odezvy.

Kerry má Karzáího zároveň upozornit, že květnové parlamentní volby v Afghánistánu by měly co nejvíce odpovídat mezinárodním standardům.

Západní spojenci mají v současné době v Afghánistánu 100.000 vojáků, z toho Spojené státy 66.000. V příštím roce má většina z nich odejít, ale kolik vojáků v Afghánistánu zůstane, nebylo zatím oznámeno. Předpokládá se, že by jich mohlo být zhruba 12.000.

Kerry, který je v Afghánistánu pošesté za posledních pět let, ale poprvé ve funkci ministra zahraničí, stráví v Kábulu 24 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám