Hlavní obsah

Fico by mohl kandidovat na předsedu Evropské komise

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský premiér Robert Fico by údajně mohl kandidovat na post předsedy Evropské komise (EK). Strana evropských socialistů prý uvažuje o tom, že Fica navrhne za nástupce José Manuela Barrosa, jehož funkční období končí v roce 2014. Uvedl to slovenský deník Hospodárske noviny.

Foto: Archiv, Právo

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Předsedu komise doposud vybírala Evropská rada složená z vrcholných představitelů členských zemí. Brusel však zvažuje změnu pravidel a uchazeče na tento post by mohly nominovat jednotlivé evropské strany. Evropští socialisté údajně zvažují kandidaturu Fica nebo současného předsedy Evropského parlamentu Martina Schultze. Deníku to potvrdila europoslankyně za stranu Směr-sociální demokracie Katarína Neveďalová.

Europoslanec za slovenské Křesťanskodemokratické hnutí Miroslav Mikolášik nevěří, že EK bude vést socialista. Zdůraznil, že v Evropském parlamentě mají stále převahu pravicové strany.

Mluvčí slovenského premiéra Erik Tomáš uvedl, že Fico má zájem zůstat na Slovensku. Spekuluje se navíc o jeho kandidatuře na prezidenta. Současnému prezidentovi Ivanu Gašparovičovi vyprší mandát v roce 2014.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám