Hlavní obsah

Slováci zvažují bezplatnou sterilizaci pro ty, kteří mají více než tři děti

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Pro osoby, které mají minimálně čtyři děti, a pro osoby starší 35 let, které mají minimálně tři děti, navrhuje slovenská poslankyně Lucia Nicholsonová (Svoboda a Solidarita) možnost bezplatné sterilizace. Opoziční poslankyně předloží na podzim tento návrh do parlamentu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Podle novely zákona o zdravotní péči a zákona o rozsahu zdravotní péče, by tento výkon měl být plně hrazen z veřejného zdravotního pojištění. Momentálně se na Slovensku za sterilizaci platí 300 až 500 eur (7400 až 12 400 Kč). V soukromých ambulancích je tato částka ještě vyšší.

„Pro rodiče, který se stará o čtyři děti, může být částka, kterou by měl vynaložit na sterilizaci, příliš vysoká. Kdyby byl tento zákrok bezplatný, možná by ho podstoupil,“ cituje agentura SITA odůvodnění novelizace zákona. Podle poslankyně nebude mít bezplatná sterilizace negativní vliv na porodnost. „Bude přístupná pouze osobám se čtyřmi resp. třemi dětmi, přičemž v průměru na Slovensku připadá na jednu ženu 1,4 dítěte,“ dodává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám