Hlavní obsah

Důstojník rozsekal kolegu na kurzu NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

Účastníci kurzu angličtiny v rámci programu NATO Partnerství pro mír v Budapešti jsou v šoku. Ázerbájdžánský důstojník, jenž se kurzu účastnil, ve čtvrtek doslova rozsekal arménského účastníka kurzu. Potvrdil to major budapešťské policie Valter Fülöp.

Článek

"Podezříváme Ramila S., že spáchal vraždu s neobvyklou krutostí. Říkáme neobvyklá krutost, protože kromě mnoha bodnutí nožem v hrudníku byla hlava oběti prakticky oddělena od těla," prohlásil Fülöp.

Arménské ministerstvo obrany identifikovalo podezřelého jako ázerbájdžánského poručíka Ramila Safarova a oběť jako arménského poručíka Gurgena Markariana. Podle ministerstva je vražda "výsledkem válečné protiarménské propagandy, kterou nedávno rozpoutaly ázerbájdžánské úřady".

Maďarská policie připouští, že politický motiv vraždy je jednou z možností, jež jsou brány v úvahu. Podle maďarské policie chtěl pachatel možná ještě zaútočit na dalšího arménského důstojníka, který spal ve vedlejší místnosti, k tomu však nedošlo. Ostatní účastníci kurzu Safarova zadrželi a později předali policii. Policie nyní vyslýchá Safarova a svědky.

Nezacelené rány

Vztahy mezi dvěma bývalými sousedními sovětskými republikami jsou napjaté kvůli konfliktu kolem oblasti Náhorní Karabach, enklávě uvnitř ázerbájdžánského území obývané převážně Armény, kteří se v roce 1991 vyslovili v referendu pro nezávislost. Ázerbájdžán a Arménie vedly o Karabach šest let válku, která si vyžádala 30 000 obětí. Z oblasti tehdy odešel asi milion lidí.

V roce 1994 obě strany uzavřely příměří, konečný státoprávní status enklávy však zatím nebyl dojednán. Křehké příměří čas od času narušují potyčky na hranicích. Ázerbájdžánský prezident Ilcham Alijev minulý měsíc prohlásil, že Ázerbájdžán nechce válku, ale vyhrazuje si právo využít veškerých možností k vyřešení sporu se sousední Arménií.

Reklama

Výběr článků

Načítám