Hlavní obsah

Slováci se rozloučili s hokejovou hvězdou Demitrou

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trenčín
Aktualizováno

Tisíce lidí z celého Slovenska se přišly ve čtvrtek do Trenčína poklonit památce bývalého kapitána národního hokejového mužstva Pavola Demitry, který zahynul při leteckém neštěstí v Rusku.

Článek

„Přijel jsem z Bratislavy. Paľo byl skvělý člověk i výborný hokejista. Chci mu vzdát poslední hold,“ řekl Právu Tomáš Ruman.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Fanoušci se mohli poklonit před rakví Pavla Demitry

Ve městě, kde Demitra s vrcholovým hokejem začínal, vládla od rána stísněná nálada. Všichni obyvatelé Trenčína věděli, že se v tento den Slovensko loučí s jejich Palinem, jak mu říkali.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Před zimním stadionem v Trenčína se od rána tvořila dlouhá fronta.

Pro velký zájem fanoušků z celé země muselo být okolí zimního stadionu uzavřeno pro veškerou dopravu, na okrajových čtvrtích města byla vyhrazena záchytná parkoviště, odkud jezdila kyvadlová autobusová doprava. Před zimním stadionem už od tragické havárie hoří svíčky a je zde množství květů.

„Jsem z Trenčína a moc jsem si našeho kapitána vážil. Vidím, že jsem nebyl sám a oplakává ho doslova celé Slovensko,“ uvedl Igor Uhrík.

Odpoledne se s rozloučila rodina a blízcí

Lidé se od deseti hodin řadili před stadionem do zástupu, aby se poklonili legendárnímu hokejistovi. Vnitřek stadionu byl pokrytý černým plátnem a uprostřed ledové plochy byl katafalk s rakví bývalého kapitána. Lidé se před rakví krátce zastavili, poklonili, položili kytku a pokračovali dál.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Parta fanoušků si nechala vyrobit speciální smuteční trička

Odpoledne byl stadion na hodinu vyhrazen rodině, přátelům a spoluhráčům. Se svým kapitánem se navždy rozloučili Zdeno Chára, Marián Gáborík, Marián Hossa, Ľubomír Višňovský a další hokejisté. Demitrovi naposled zazpíval jeho přítel Paľo Habera. Přítomen byl i slovenský prezident Ivan Gašparovič.

Za všechny spoluhráče z reprezentace se s kapitánem rozloučil Marián Gáborík, který ve svém smutečním projevu vzpomněl i Demitrovi české spoluhráče, kteří s ním společně zahynuli při havárii letadla v Jaroslavli. Gáborík za všechny slíbil, že budou pomáhat rodině Paľa Demitry. Rakev odnášeli ze zimního stadionu za potlesku zaplněného hlediště.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám