Hlavní obsah

Z amerických zbrojovek zmizí 18 zbraní denně

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ze zbrojovek ve Spojených státech se v průměru denně „ztratí“ 18 zbraní. Uvádí to zpráva Bradyho střediska pro prevenci před násilím s použitím palných zbraní. Za poslední dva a půl roku se takto dostalo do neznámých rukou přes 16 000 zbraní. Mnohé zmizely ještě před tím, než na ně bylo vyraženo sériové číslo, a je tedy prakticky nemožné je najít.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zpráva nazvaná „Chybějící zbraně: ztracené a nebezpečné“ podle serveru Raw.com vychází z údajů vládního úřadu, do jehož agendy spadá vše v souvislosti s alkoholem, tabákem a zbraněmi.

Hlavní příčinou ztrát zbraní jsou podle hlavního autora zprávy Daniela Viceho nedostatečná bezpečnostní opatření a nedůsledná řízení při přijímání nových zaměstnanců zbrojovek. „Federálního zákony jsou tak slabé, že výrobcům vůbec nenařizují, aby si své továrny zabezpečili,“ řekl Vice. Výzkumníci vyzvali k úpravě zákonů regulujících činnost zbrojních výrobců.

Zpráva uvádí, že například ve zbrojovce Kahr Arms z Massachusetts pracují drogově závislí. Server Raw.com v té souvislosti upozornil, že jednou z neoznačených zbraní, která z továrny Kahr Arms zmizela, byl nedávno zastřelen muž, jehož příbuzným zbrojovka v červenci v rámci mimosoudního vyrovnání vyplatila odškodné 600 000 dolarů (přes 10 miliónů korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám