Hlavní obsah

V USA považujeme Čechy za důležité přátele, říká nový velvyslanec

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nový velvyslanec USA v České republice Norman Eisen se v pátek oficiálně ujal funkce. Svůj první rozhovor poskytl deníku Právo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Velvyslanec USA v České republice Norman Eisen

Článek

Přesto, že prezident Barack Obama navštívil Prahu už dvakrát, je v české politice rozšířený názor, že Česko jaksi zmizelo z obrazovky radaru americké zahraniční politiky. Jaké tu jsou zájmy USA a s jakou agendou jste přijel?

Především: to, že prezident Obama přijel dvakrát, je uznání jeho úcty a náklonnosti k České republice jako jednoho z našich nejdůležitějších přátel. Důležitost České republiky vyjadřuje i vysláním svého blízkého poradce a jednoho ze svých nejstarších přátel v Bílém domě na post velvyslance.

V USA jsme přesvědčeni, že Češi jsou velmi důležití spojenci. Platí to ve sféře strategické i obranné. Projevuje se to například českým závazkem afghánské misi NATO a vysláním dodatečných sil.

Platí to i ve sféře obchodu a ekonomiky, kde spolupracujeme v širokém spektru otázek. Ve svém Poselství o stavu Unie prezident například hovořil o alternativních zdrojích energie v 21. století a obě naše země jsou vůdčími státy v mírovém využití jaderné energie.

Skutečná přátelství však nejsou jen o problémech dne, nejsou jen o transakcích. Jsou o hlubších vztazích. A právě třetím hlediskem, proč je pro nás Česká republika významná, je, že je jedním z našich nejupřímnějších a nejloajálnějších přátel ve světě.

Přátelé hovoří o hodnotách, sdílených zkušenostech. Těším se, že budu součástí této konverzace s našimi českými přáteli a učiním z velvyslanectví a z této krásné rezidence střediska diskuse. Ne pro diskusi samu, ale abychom přicházeli se společnými postupy a čelili jimi novým výzvám 21. století. V ČR nyní například probíhá vzrušující doba, kdy pracujete na iniciativách právního státu a proti korupci.

Je historickou shodou okolností, že s mou zkušeností v této oblasti mohu být partnerem, a můžeme se učit jeden od druhého. Proto si myslím, že přátelství je velmi důležité. Je silné a mým posláním je, aby bylo ještě silnější.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Eisen předal v pátek na Pražském hradě pověřovací listiny prezidentovi Václavu Klausovi.

Je zřejmé, že hlavní výzvy pro USA vyvstávají v asijsko-tichomořské oblasti. Dotkne se to - v souvislosti s krizí a americkým deficitem -  politické, ekonomické a vojenské přítomnosti USA v Evropě?

Domnívám se, že význam našich vztahů s Evropou zůstává rozhodující. NATO určitě zůstává úhelným kamenem společných americko-českých zájmů. Takže, i když v Asii určitě existují významné geopolitické a ekonomické výzvy a příležitosti, Spojené státy jsou také rozhodujícím způsobem angažovány ve vývoji zde v Evropě.

Máme na paměti, že musíme stát při našich přátelích a mnoho z našich nejbližších přátel je zde, a nikdo bližší není. Češi jsou jedněmi z nich v celém spektru společných zájmů ve světě.

Česká republika se skvěle angažuje, ať už jde o Kubu, Barmu, nebo o společný americko-český zájem na silném a bezpečném Izraeli. Ať jdete ve světě kamkoli, Američané a Češi spolupracují v podpoře demokracie. Týká se to i mise NATO v Afghánistánu.

Američtí a čeští činitelé naznačují, že v ČR by mohla být pozemní stanice vyvíjeného systému včasné výstrahy raketového štítu. Jak tento systém pokročil?

Fázovaný přístup k raketové obraně byl prodiskutován lisabonským summitem NATO a Češi už byli mezi nejvýraznějšími účastníky, čehož si vysoce vážíme a očekáváme další diskusi o těchto otázkách.

Čeští ministři zahraničí při cestách do USA opakovaně vyzývají, aby byl Washington pružnější v povolování exportu českých subsonických letounů L-159 s americkou avionikou a součástkami. Změní se to?

USA v tom s českou vládou ochotně spolupracovaly a v poslední době nekladly žádné překážky, jež by jinak podle zákona mohly, a vím, že Češi se angažují v marketingu těchto letounů.

Vyjádřil jste zájem o spolupráci v jaderné energetice. Ve hře je dostavba jaderné elektrárny Temelín a do loňského odkladu tendru podle expertů firma Westinghouse za konkurenty zaostávala.

Obě naše země jsou v jaderné energetice inovátory a věříme, že příležitostí ke spolupráci je řada. Myslím, že Westinghouse je bezpečný a zdatný dodavatel s konzistentní pověstí ve včasném dokončování projektů a v mezích rozpočtu.

Nabídka Westinghouse poskytuje rovněž významnou energetickou bezpečnost diverzifikací českých energetických zdrojů. Nechť je zvážena nestranně. Respektujeme, že to je české rozhodnutí a chceme jen mít nestrannou a rovnou příležitost, kterou vím, že Westinghouse dostane, aby mohl soutěžit.

Vztahy jsou ale širší, než je Westinghouse. Například během našeho prosincového obchodního a ekonomického dialogu ve Washingtonu začali experti formulovat široké spektrum činností, do nichž se můžeme pustit.

Nemyslíte, že vznesením obvinění proti šéfovi Wikileaks Julianovi Assangovi poškodí USA svůj image ve světě? Byla to americká vláda, která neochránila svá citlivá data a nebyl to Assange, kdo je vynesl.

Nebudu se vyjadřovat k probíhajícímu trestnímu vyšetřování. Řeknu, že prezident je velkým stoupencem přiměřené transparentnosti. V dějinách USA nebyl prezident, který by byl víc pro odpovědnou otevřenost vlády a já jsem měl tu čest na tom pracovat - pomáhat všem velkým vládním orgánům USA sestavit plán otevřenosti, pověřit tím činitele a tyto plány realizovat.

Transparentnost má ale své meze. USA stejně jako naši spojenci v NATO, nebo jako všechny země, má citlivé údaje, které se týkají obrany a bezpečnosti jednotlivců, kteří pracují na podpoře demokracie ve světě. Je to otázka přiměřené rovnováhy. Náš postoj je, že zveřejnění Wikileaks bylo nezákonné, nepovolené a mimořádně škodlivé širokému okruhu zájmů.

Ptám se proto, že velká porota ani ministerstvo spravedlnosti USA dosud žádné konkrétní obvinění nevyprodukovaly a vzniká tak dojem, že hnací silou je hněv, který jen dodatečně hledá nějaký právní kabát k odplatě.

Opět nebudu komentovat vyšetřování, ale jako věc postupu to byl nešťastný, politováníhodný čin, a jako někdo, kdo pracoval na transparentnosti, říkám, také neodpovědný a velmi škodlivý zájmům demokracie.

Byl jste už někdy předtím v České republice?

Jednou. Bylo to loni s prezidentem Obamou, když přijel do Prahy podepsat smlouvu START. Ale svůj pobyt maximálně využiji, abychom se s manželkou a dcerou seznámili s Prahou. Máme rádi město a lidi, kteří nás vřele přivítali a těšíme se, že si vyjedeme také mimo město.

Už jste si zvolili první cestu?

Ještě ne, ale vím, že až to uděláme, tak pojedeme do řady míst. Jsem otevřen návrhům.

Ve zprávách se objevilo, že vaše matka pochází ze Slovenska.

Narodila se v Sobrancích nedaleko Košic. Mluvila slovensky i česky, a žila na Slovensku i v Čechách. Vždy mi říkala, že nejkrásnější místo na světě je Praha. Teď, kdy mám tu čest zde žít, s ní upřímně souhlasím.

 Celý rozhovor si můžete přečíst v sobotním vydání deníku PRÁVO

Eisen je Obamův kolega z Harvardu
11. listopadu 1960: narodil se v Los Angeles židovským rodičům; Eisenův otec, který už zemřel, pocházel z Polska a ještě před válkou uprchl před nacisty do USA. Matka se narodila ve východoslovenských Sobrancích. V roce 1944, když jí bylo 21 let, ji nacisté uvrhli do koncentračního tábora Osvětim, kde se dočkala osvobození. Po válce odjela rovněž do USA, kde se seznámila se svým budoucím manželem;
1985: Absolvoval Brownovu univerzitu. V 80. letech pracoval v organizaci Anti-Defamation League (Liga proti hanobení), bojující proti antisemitismu;
1991: Vystudoval práva na Harvardu, odkud se zná s Barackem Obamou;
1991- 2008: Sociální pracovník a společník v právnické firmě Zuckerman Spaeder ve Washingtonu. Věnoval se etickým kauzám. Byl spoluzakladatelem společnosti Občané pro odpovědnost a morálku (CREW);
2008: Pracoval v Obamově volebním týmu, po jeho vítězství byl členem přechodného týmu pro převzetí prezidentského úřadu;
leden 2009: Jmenován poradcem prezidenta pro etické otázky. Sestavil nová pravidla pro lobbing ve Washingtonu, etický kodex pro zaměstnance Bílého domu. Pro svou přísnost si vysloužil přezdívku Mr. No (pan Ne);
29. prosince 2010: Vyslán prezidentem jako velvyslanec v ČR.
Eisen je ženatý a má dceru Tamar. Manželka Lindsay je profesorkou angličtiny na Georgetownské univerzitě.
Zdroj: ČTK, PRÁVO - roš

Ambasador nebyl v Praze přes dva roky

Příjezdu velvyslance Normana Eisena předcházely dva roky složitého výběru uchazeče. Česko na něj čekalo od 20. ledna 2009, kdy se prezident Barack Obama ujal úřadu a týž den z Prahy odjel předchozí ambasador Richard Graber.

- červen 2009: objevilo se jméno Marka Nathansona, průkopníka kabelové televize;

- 2. ledna 2010: Washington oznámil, že Nathanson z výběru odstoupil;

- 29. června 2010: Obama nominoval svého poradce pro etiku Normana Eisena;

- 5. srpna 2010: Eisena doporučil senátní zahraniční výbor Senátu;

- 27. září 2010: Schválení Senátem zablokoval republikánský senátor Charles Grassley. Eisen se údajně nezachoval eticky při odvolání inspektora federální agentury;

- 29. prosince 2010: Prezident jmenoval Eisena jednostranně po ukončení zasedání Senátu. Ten ho musí potvrdit do konce letošního roku;

- 26. ledna 2011: Obama znovu předložil Senátu velvyslancovu nominaci;

- 28. ledna 2011: Eisen předal pověřovací listiny prezidentu Václavu Klausovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám