Hlavní obsah

Ahmadínežád chce dohlížet na volby v USA

Novinky, The Guardian

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda neodradilo zamítnutí jeho požadavku navštívit místo, kde před 11. září 2001 stávaly budovy Světového obchodního centra, a na vědomí vzal i fakt, že mu americký protějšek George Bush neodpoví na jeho osmnáctistránkový dopis. Ahmadínežád provokuje Velkého satana, jak USA nazývá, dál. Nabídl se jako pozorovatel při příštích prezidentských volbách.

Článek

Íránský prezident návrh přednesl v projevu k režimním milicím. Ahmadínežád věří, že Američané nemohou ve svobodných volbách znovu zvolit někoho ze současného vedení. „Když mi Bílý dům dovolí účastnit se prezidentských voleb jako pozorovatel, uvidíme, jestli je zvolí nebo ne,“ řekl.

Jedno si asi neuvědomil: George Bush potřetí kandidovat nemůže a neplánuje to ani nikdo z jeho nynější administrativy.

Někteří pozorovatelé navíc upozorňují, že Ahmadínežádův návrh je v rozporu s postojem jeho vlastní vlády, která nepřipouští k parlamentním volbám plánovaným na březen nezávislé dohližitele. Bushova administrativa vyslovila pochybnosti o regulérnosti už v případě voleb, které v roce 2005 vynesly Ahmadínežáda do prezidentského úřadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám