Hlavní obsah

Světové mocnosti čile vyzbrojují rozvojové země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Nejvíc zbraní do rozvojových zemí prodávají Spojené státy a Rusko. Podle pondělní zprávy amerického Kongresu obě země kontrolují více než polovinu tohoto trhu. Spojené státy prodaly loni do rozvojových zemí zbraně za 10,3 miliardy dolarů, zatímco Rusko za 8,1 miliardy dolarů.

Článek

Z USA tak pocházelo 35 procent zbraní prodaných rozvojovým zemím a z Ruska 21 procent. Podíl velkých evropských výrobců zbraní z Británie, Francie, Německa a Itálie se loni snížil na 19 procent z 34 v roce 2005, uvedla zpráva.

Podle ní západoevropské země postupně ztrácejí podíl na tomto trhu, který se jim jen přechodně podařilo zastavit několika velkými kontrakty.

Celkem se loni prodalo do rozvojových států zbraní za 40,3 miliardy dolarů. Nejvíce jich koupili tradiční rivalové na indickém subkontinentu Indie a Pákistán. Za nimi následují Saúdská Arábie a Venezuela.

Největší dodávky na nestabilní Blízký východ

Spojené státy udělaly největší obchody na Blízkém východě, kde uzavřely asi 70 procent svých kontraktů. Rusko si udrželo vazby z období studené války a je největším dodavatelem zbraní Indii a Číně. Naopak Pákistán nejvíc zbraní nakupuje v USA.

Zpráva upozorňuje, že Rusko se snaží prosazovat na dalších trzích v jihovýchodní Asii a v Latinské Americe. Loni se například podařilo Moskvě uzavřít miliardové kontrakty s Venezuelou.

Reklama

Související témata:

Související články

Venezuela chce koupit ruské stíhačky

Venezuela uvažuje o nákupu ruských stíhaček Suchoj z Ruska nebo Číny. V neděli to prohlásil venezuelský prezident Hugo Chávez.

Výběr článků

Načítám