Hlavní obsah

Zubkov zavádí sovětský styl, kolegům říká "soudruzi"

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Nový ruský premiér Viktor Zubkov ve čtvrtek hned na prvním zasedání vlády ukázal, jaký bude jeho styl řízení kabinetu. Schůze připomínala doby Sovětského svazu: Zubkov na ministry nevybíravě vyjížděl, jednoho vládního činitele dokonce nazval soudruhem. Nenechal také nikoho na pochybách, že nebude tolerovat jakékoliv vzdálení od direktiv prezidenta Vladimira Putina.

Článek

"V některých oblastech jsme se posunuli dopředu, zatímco v jiných se práce zpomalila nebo zcela zastavila," řekl zamračený Zubkov tiše sedícím ministrům. "Chci vám připomenout vaši osobní zodpovědnost," dodal přísně.

"Kdo tu je za finanční oddělení?" vykřikl poté, co kritizoval nevčasné poskytnutí pomoci obětem nedávného zemětřesení na ostrově Sachalin.

Šéf sekce Anton Drozdov se snažil zpoždění vysvětlit, premiér ho už ale neposlouchal. "Žádám vás, abyste zařídil soudruhu Drozdovovi pracovní návštěvu Sachalinu a abyste ho tam držel do té chvíle, než lidé dostanou své peníze," řekl Zubkov vicepremiérovi Sergeji Naryškinovi.

Zubkov: o Putinových příkazech se nediskutuje

Putin vybral Zubkova do čela vlády minulý týden, kdy jím nahradil expremiéra Michaila Fradkova. Jeho nominaci schválila Duma. Putin Zubkova pověřil tím, aby zajistil, že vláda bude fungovat jako "švýcarské hodinky".

Že se bude Zubkov slepě držet prezidentových příkazů, ukázal i ve čtvrtek. "Kdo se opovážil změnit prezidentská nařízení?" otázal se ministra dopravy Jurije Levitina při diskuzi o novele návrhu zákona o mořských přístavech.

Zubkov se setkal s Putinem na začátku tohoto týdne, probírali spolu změny v obsazení kabientu. Média spekulují o tom, že mezi odcházejícími ministry by mohl být ministr ekonomiky German Gref, premiér ale změny na čtvrteční schůzi nijak nenaznačil.

Boris Gryzlov, předseda strany Jednotné Rusko, ke které patří i Putin, ale uvedl, kdo zřejmě na svém postu zůstane: budou to členové prezidentovi partaje, kteří jsou ve vládě čtyři.

Zubkov by mohl kandidovat na prezidenta

Podle politologů si Putin nominací Zubkova zaručil kontrolu nad vládou, zatímco se v zemi chystají prezidentské volby, které se uskuteční v březnu příštího roku.

Putin také uvedl, že by podle něj mohl Zubkov dokonce kandidovat na prezidenta. Mohl by tak Putinovi držet místo až do roku 2010, kdy současná hlava státu nevyloučila, že by opět mohla kandidovat na prezidenta.

Zubkov by také mohl zůstat premiérem i po prezidentských volbách a zajistit tak, že příští prezident se příliš neodkloní od Putinovy linie.

Reklama

Související témata:

Související články

Ruská Duma schválila novým premiérem Zubkova

Ruská dolní komora parlamentu Duma v pátek schválila nového premiéra, je jím Viktor Zubkov. Prezident Vladimir Putin jej nominoval ve středu pár hodin poté,...

Výběr článků

Načítám