Hlavní obsah

Venezuela a Irán posílily svůj svazek proti USA

ČTK, dpa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VENEZUELA

Iránský prezident Mahmúd Ahmadínežád a jeho venezuelský protějšek Hugo Chavez v sobotu zocelili vzájemmnou strategickou alianci proti USA. Podepsali 11 nových dvoustranných dohod a slíbili si, že budou usilovat o zvýšení cen ropy na světových trzích. Irán také v neděli odmítl možnost rozhovorů s USA ohledně svého kontroverzního jaderného programu a zdůraznil, že obohacování uranu bude pokračovat.

Článek

Ahmadínežád přiletěl do Caracasu v sobotu, jedná se už o jeho druhou návštěvu během čtyř měsíců.

Při uvítání Chavez uvedl, že se o obou státech dá mluvit jako "o jedné vlasti". Ahmadínežád na oplátku poznamenal, že iránský lid bude na straně Venezuely "nyní a navždy" a dodal: "Šíříme revoluční ideje po celém světě."

Chavez během setkání přirovnal své revoluční úsilí v zemi k islámské revoluci v Iránu.

V neděli poletí Ahmadinejad do Nikaraguy, kde byl na začátku týdne uveden do úřadu sandinista a bývalý nepřítel USA Daniel Ortega. V pondělí navštíví iránská hlava státu Ekvádor vedený levicovým populistou Rafaelem Correarou.

Irán pomůže Venezuele odstartovat vlastní jaderný program

Irán a Venezuela se dohodly na silnější spolupráci a to především na poli energie, průmyslu a obchodu. Minulý rok nabídl Ahmadínežád Chavezovi pomoc při vývoji vlastního jaderného průmyslu.

Oba státy se shodly, že ustanoví společný fond, který bude investovat do zemí, které se připojí k jejich alianci proti Washingtonu.

Výsledkem setkání je i obnova úsilí k udržování vysokých cen ropy pomocí omezení její výroby v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Irán je pokud se týká produkce ropy čtvrtou nejdůležitější zemí na světě, Venezuela pátou.

Při poslední návštěvě vyslovil Chavez svůj  "neomezenou podporu" iránskému nukleárnímu programu, kvůli kterému čelí asijská země mezinárodní kritice. [celá zpráva]

Podle Chaveze je iránský jaderný program mírový.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám