Hlavní obsah

Pumové útoky otřásají důvěrou Afghánců v budoucnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN/KÁBUL

V Afghánistánu poklesl počet lidí, kteří věří, že země směřuje správnou cestou. Myslí si to jen čtyři z deseti Afghánců, což je poloviční číslo ve srovnání s loňským rokem. Osmdesát procent Afghánců označuje bezpečnostní situaci v zemi za špatnou, jak plyne z výzkumu americké televize ABC a britské BBC, který byl zveřejněn ve čtvrtek.

Článek

Ze 75 procent na 58 poklesl počet lidí, kteří si myslí, že bezpečnost v zemi je nyní vyšší než za vlády fundamentalistického Tálibánu.

Útoky v Kandaháru

"Město bomb" jihoafghánský Kandahár zažil ve čtvrtek další sebevražedný atentát.  Exploze výbušniny nastražené v automobilu zabila a zranila 15 lidí, informoval policejní činitel Razák Chán. Nezasáhla ale žádného z vojáků NATO v okolo projíždějící koloně.

Jedná se o sedmý sebevražedný útok v Kandaháru během devíti dnů. Ve středu v Kandaháru bomba zabila nejméně šest lidí.[celá zpráva] V úterý zahynuli dva civilisté, když sebevražedný atentátník s autem plným výbušnin najel do kolony vozidel NATO. V neděli zahynuli u Kandaháru tři Afghánci.

Britský generál David Richards varoval v září, že většina Afghánců se může přidat na stranu Tálibánu, jestliže se v zemi do půl roku nezlepší bezpečnostní situace.[celá zpráva]

Afgháncům nevadí pěstovat mák

Alarmující také je, že pěstování máku připadá přijatelné 40 procentům Afghánců, zatímco loni jich bylo jen 26 procent. V oblastech, kde se mák pěstuje je jich dokonce 60 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám