Hlavní obsah

Kongres o vízech možná už v lednu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Kongres USA může začít posuzovat návrh Bílého domu na změnu podmínek bezvízového styku pro nové členy EU už v prvních týdnech příštího roku. Na ambasádě ČR ve Washingtonu to ve čtvrtek sdělili zástupci ministerstev zahraničí a vnitřní bezpečnosti.

Článek

Prezident George W. Bush tuto iniciativu oznámil dva dny předtím v estonském Tallinu. Záměr upřednostní bezpečnostní hlediska před imigračními a opustí od dosavadního požadavku na méně než tři procenta odmítnutých žádostí o víza. K hlavním opatřením, jež se ještě mají upřesnit s jednotlivými zeměmi, má podle náměstka ministra vnitřní bezpečnosti Paula Rosenzweiga patřit ochranné elektronické prvky pasů, informace o jejich ztrátách, repatriace osob nelegálně pobývajících v USA, předávání dat o cestujících a zřízení systému pro sdílení dat.

Předpokládají se i dohody o ozbrojených agentech na palubách některých přímých linek do USA a zvýšení bezpečnosti na letištích. "Nevidím nic, co bychom neměli být schopni splnit," řekl k tomu český velvyslanec Petr Kolář.

Schůzky se zúčastnili velvyslanci SR, Polska, Maďarska, Estonska, Litvy a Lotyšska, které z iniciativy šéfa české diplomacie Alexandra Vondry před dvěma měsíci založili Koalici pro vízovou rovnoprávnost. Z unijních států byli přítomni i zástupci Řecka, Malty a Kypru a také Bulharska a Rumunska, jež do EU vstoupí v lednu 2007.

Kongres vzešlý z listopadových voleb poprvé zasedne 3. ledna. Nelegální imigrace je v USA citlivým tématem a zákonodárci ještě nedořešili, jak naložit s celkem asi 12 milióny nelegálními přistěhovalci a o uvolnění vízové politiky nejevili příliš zájem.

USA čtyři roky sbírají údaje o cestujících

Američtí federální agenti už čtyři roky shromažďují informace o cestujících do USA a udílejí jim hodnocení, zda představují bezpečnostní riziko buď jako zločinci, či teroristé. Vyšlo to najevo nyní, když vláda zanesla do registru federálních předpisů příslušný program.

Hodnocení je indexem záznamů o zemi původu, o tom, jak byla hrazena letenka, o oblíbeném místu v letadle, o motorových vozidlech a také o tom, jaké jídlo si pasažéři objednali. Cestující nemá možnost do záznamů nahlédnout ani je opravit. Vláda je hodlá archivovat 40 let. Podle ní ročně přilétá do USA 87 miliónů osob a 309 miliónů po souši či po moři. Domácí obdoba programu - Safe Flight (Bezpečný let) před dvěma lety narazila v Kongresu. Ten nařídil, aby nejprve prošel deseti testy přesnosti a ochrany soukromí. 

Reklama

Související témata:

Související články

Ambasáda USA urychlí víza obchodníkům

Americké velvyslanectví zkrátí lhůtu pro vydávání víz českým obchodíkům cestujícím do USA, kteří jsou členy pražské Americké obchodní komory. Tuto novou...

Bush ujistil Klause: víza do USA brzy skončí

Americký prezident George Bush ve středu ujistil českého prezidenta Václava Klause, že prosadí zrušení vízové povinnosti pro ČR a další nové členy EU. Klaus...

Výběr článků

Načítám