Hlavní obsah

Žádné skákání do řeči: Bidenovi i Trumpovi budou vypínat mikrofony

Právo, Martin Dohnal

Druhá a poslední televizní debata obou kandidátů na amerického prezidenta bude mít přísná pravidla. Obhajující republikán Donald Trump i demokrat Joe Biden budou mít během úvodních promluv toho druhého ke každému tématu vypnutý mikrofon, aby se navzájem nepřerušovali.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump a jeho protikandidát Joe Biden

Článek

Šéf Bílého domu se proti pravidlům i ohlášeným tématům čtvrtečního duelu ohradil, přesto přijde. Změny, které komise ohlásila, jsou reakcí na chaotický průběh dosud jediné debaty mezi Trumpem a Bidenem z 29. září, v níž pro samé skákání do řeči a vzájemné napadání zaznělo jen minimum věcných argumentů.

Z další debaty pak sešlo poté, co se Trump nakazil koronavirem, devadesátiminutový duel na stanici NBC tak bude závěrečný.

Vzestup nákazy a zloba na Fauciho

„Zúčastním se. Jen si myslím, že je to hrozně nefér,“ vzkázal Trump. Ze zaujatosti obvinil jak moderátorku Kristin Welkerovou, tak komisi, která na debaty dohlíží. Ohlášenými tématy duelu jsou americké rodiny, rasa v USA, změny klimatu, národní bezpečnost a vůdcovství.

Idiot, nazval Trump předního virologa USA Fauciho

Volby USA

Trump vyčetl organizátorům, že opomenuli zahraniční politiku, na níž panovala shoda. „Oba volební týmy i komise se už před měsíci dohodly, že témata vybere moderátorka. Trumpův štáb lže, protože prezident se bojí dalších otázek ohledně jeho katastrofální reakce na covid,“ reagoval chladně Bidenův mluvčí TJ Ducklo.

Koronavirová nákaza je za poslední týden na vzestupu ve 48 z padesátky amerických států, podotkla stanice Fox News.

Američané se hrnou k volbám v předstihu

Volby USA

Šéf Bílého domu mezitím prohloubil svůj spor s hlavním epidemiologem Anthonym Faucim. „Lidi mají dost Fauciho a všech těch idiotů, co se spletli,“ hřímal prezident podle listu New York Times během telefonátu se členy svého volebního štábu. „Pokaždé, když jde do televize, je to bomba. Ale ještě větší bomba by byla vyhodit ho. Ten chlap je pohroma,“ dodal.

Trump už ohlásil, že přes absenci zahraniční politiky v ohlášených tématech debaty hodlá svého soka konfrontovat ohledně toho, zda ho korumpuje Čína.

Trumpova firma má stále účet u čínské banky

Amerika

Vyzval přitom ministra spravedlnosti Williama Barra, aby zahájil vyšetřování Bidena. „Musí jednat rychle,“ řekl stanici Fox News. Důvodem jsou nařčení Bidenova syna Huntera a jeho obchodních aktivit na Ukrajině a v Číně. Článek v New York Postu jej vinil z korupce a spojoval jeho byznys s Bidenem starším v době, kdy byl viceprezidentem.

Laptop, z něhož mají důkazy pocházet, nyní zkoumají vyšetřovatelé z FBI. Původ počítače je přitom podivný. Upozornit na něj měl jakýsi majitel počítačové opravny ve státě Delaware poté, co si jej zákazník nevyzvedl.

Trump v ráži: Zavřete Bidenovy, zavřete všechny!

Amerika

Stanice Fox News nyní zveřejnila fotografii účtenky za opravu laptopu z opravny PC ve Wilmingtonu v Delaware za 85 dolarů se zdánlivým podpisem Huntera Bidena. Jeho pravost, stejně jako u jiných důkazů, není ověřená.

Reklama

Výběr článků

Načítám