Hlavní obsah

Trumpova firma má stále účet u čínské banky

Novinky, Alex Švamberk
New York

Americký prezident Donald Trump, který v poslední době tvrdě vystupuje proti Číně a uvalil na její zboží cla, přiznal podle listu The New York Times, že má jedna z jeho společností účet u čínské banky. Deník ho odhalil, když se mu podařilo získat záznamy o tom, kolik Trump platil na daních.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Prezident USA Donald Trump

Článek

U čínské banky má účet firma Trump International Hotels Management. Společnost v Číně platila daně mezi lety 2013 a 2015. Podle mluvčího amerického prezidenta byla firma založena, aby „odhalila potenciál pro hotelové služby v Asii“.

Celkem společnost zaplatila na daních v Číně 188 561 dolarů. Právník Trump Organisation Alan Gartner sdělil listu, že firma „otevřela účet u čínské banky, která má kanceláře v USA, aby mohla platit místní daně”.

„Žádné smlouvy, transakce a další obchodní aktivity se neuskutečnily a od roku 2015 zůstává (firma) neaktivní,“ zdůraznil právník. Přiznal však, že její bankovní účet zůstává otevřený.

Trump a daně? Deset let je neplatil, píše New York Times

Amerika

V srpnu přitom Trump řekl, že by chtěl nabídnout daňové úlevy americkým firmám, které se stáhnou z Číny, a pohrozil, že těm společnostem, které budou stále využívat levné práce v Číně, můžou být zapovězeny státní zakázky v USA. Podle listu The New York Times má Trump účty i ve Velké Británii a Irsku.

Záznamy o daních ukázaly, že v letech 2016 a 2017, kdy už byl prezidentem, zaplatil v USA Trump na daních jen 750 dolarů.

Trump přitom sám projevoval zájem o podnikání v Číně, což nabralo obrátky po roce 2012, kdy otevřel kancelář v Šanghaji. Z daňových záznamů plyne, že investoval nejméně 192 000 dolarů do pěti malých společností, které byly zřízeny speciálně pro projekty v Číně. Od roku 2010 činily jejich výdaje nejméně 97 400 dolarů. Některé platily malé daně a poplatky za vedení účtů ještě v roce 2018.

Reklama

Výběr článků

Načítám