Hlavní obsah

Analytik, který odhadl prohru Clintonové: Trump znovu vyhraje

Právo, Daniel Drake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Trump znovu vyhraje, řekl stanici FOX News politický analytik Robert Cahaly. Ten založil společnost Trafalgar Group, která jako jedna z mála správně odhadla vítězství Donalda Trumpa v klíčových státech před čtyřmi lety. Podle Cahalyho drtivá většina průzkumů nebere v potaz takzvaného „stydlivého voliče”.

Foto: Gene J. Puskar, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

Řada lidí s oblibou říká, že nemá smysl věřit politickým průzkumům v USA, protože se před čtyřmi lety fatálně mýlily. To však je a není pravda zároveň. Na celostátní úrovni se většina průzkumů v posledních týdnech před volbami ve skutečnosti nelišila od konečných celostátních výsledků.

Všimli jsme si, že průzkumy nezapočítávají skryté hlasy pro Trumpa. Je evidentní, že konzervativci a Trumpovi voliči nemají zájem podílet se o své názory.

Server RealClearPolitics, který shromažďuje průzkumy od různých společností, v den voleb předpovídal vítězství Hillary Clintonové o 3,2 procentních bodů nad jejím soupeřem Donaldem Trumpem. Voliči nakonec opravdu dali více hlasů Clintonové (asi 2,9 milionů) než Trumpovi, což lze přepočítat na asi 2,1 procentní rozdíl. Na tom ale ve Spojených státech v důsledku nezáleží.

Jak je volen americký prezident

Volby USA

Američané si totiž prezidenta nevolí přímo, nýbrž prostřednictvím takzvaného sboru volitelů. Každý stát má volitelů jiný počet. Až na výjimky je všechny získá ten kandidát, který v daném státě obdrží nejvíce hlasů. Celkem je volitelů 538, každý stát jich má jiný počet podle své lidnatosti – to znamená, že k Bílému domu potřebuje člověk 270 volitelských hlasů. A právě ty před čtyřmi lety získal Donald Trump.

Polovina Trumpových voličů věří, že demokraté jsou satanisté obchodující s dětmi

Volby USA

Swing states

Většina států je historicky nakloněná buď více k republikánům, nebo demokratům. V asi dvanácti státech je pak podpora obou stran natolik vyrovnaná, že se nedá odhadnout, koho si obyvatelé zrovna zvolí. Právě na ty se volební štáby obou kandidátů zaměřují nejvíce. A právě ty Donald Trump dokázal vyhrát, aniž by to průzkumy jakkoli naznačovaly. Až na jednu výjimku.

Donald Trump v roce 2016 vyhrál ve třech státech, ve kterých většina politických expertů očekávala vítězství Clintonové – v Michiganu, Pensylvánii a na Floridě. Společnost Trafalgar Group předpověděla všechny správně, stejně jako to, že se prezidentem stane kontroverzní nominant Republikánské strany.

Boj o budoucnost USA: Na Floridě začali volit prezidenta

Volby USA

Stydlivý volič

Podle zakladatele společnosti Roberta Cahalyho je hlavním důvodem fakt, že velké sociologické agentury nepočítají s existencí takzvaného „stydlivého voliče”. To je člověk, který se stydí přiznat, že volí Trumpa, protože se bojí, že by na něj autoři průzkumů nahlíželi s despektem.

Trumf v republikánském rukávu. Zveřejní další e-maily Clintonové

Volby USA

Stejný fenomén očekává Cahaly i letos. „Všimli jsme si, že průzkumy nezapočítávají skryté hlasy pro Trumpa. Je evidentní, že konzervativci a Trumpovi voliči nemají zájem podílet se o své názory,” vysvětlil stanici Fox. „Tito lidé se nechtějí účastnit průzkumů. Takže pokud s tím nepočítáte, nedostane se vám skutečných odpovědí,” dodal.

Reklama

Související články

Američané se hrnou k volbám v předstihu

Ačkoliv oficiálně Američané budou prezidenta a své zástupce do Kongresu volit až 3. listopadu, více než 28 milionů voličů už svůj hlas odevzdalo. To...

Výběr článků

Načítám