Hlavní obsah

ANO v krajích končí v opozici, koalici zatím sestavilo v jediném

Právo, Novinky, jas, alf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv hnutí ANO zvítězilo v deseti ze 13 krajů, v nichž lidé vybírali nové zastupitele, již záhy se ukázalo, že jeho podíl na vládě v regionech bude výrazně menší a v řadě případů skončí v opozici.

Článek

Naposledy se na koalici bez ANO dohodla pětice uskupení na Vysočině. Uskupení ODS a Starostů pro občany hodlá spolupracovat s Piráty, KDU-ČSL, ČSSD a Starosty pro Vysočinu (STAN a SNK ED). ANO, které v regionu ve volbách zvítězilo, tak podle všeho skončí v opozici.

Bez hnutí ANO se obejdou rovněž na jihu Čech, kde v úterý podepsali memorandum o spolupráci občanští demokraté s KDU-ČSL a TOP 09, ČSSD a Jihočechy 2012.

Netolický zůstane hejtmanem na Pardubicku

Komunální volby

Bez ANO se vytvořila koalice i Pardubickém kraji. Na koalici se dohodly 3PK - Pro prosperující Pardubický kraj, ODS s TOP 09, Koalice pro Pardubický kraj a STAN. Hejtmanem zůstane Martin Netolický (ČSSD), který vedl uskupení 3PK.

Stejně se zachovaly i strany v Jihomoravském kraji. Dohodu bez ANO uzavřeli zástupci KDU-ČSL, Pirátů, ODS se Svobodnými a Starosty pro jižní Moravu. Hejtmanem by měl být Jan Grolich (KDU-ČSL).

Přehledně: Jaké se v krajích rodí koalice

Krajské volby

ANO se nebude na vládě podílet ani ve Středočeském, Královéhradeckém a Libereckém kraji, což jsou však regiony, v nichž jako v jediných třech nezvítězilo.

Hejtmanský post v Moravskoslezském kraji si naopak i po volbách udrží Ivo Vondrák (ANO), jehož hnutí ANO se v regionu dohodlo na spolupráci s ODS, která kandidovala spolu s TOP 09, s lidovci a sociálními demokraty. Podepsána již byla i koaliční dohoda.

Koaliční smlouva v Moravskoslezském kraji podepsána

Krajské volby

Šanci na hejtmana má rovněž v Ústeckém kraji, kde by se politici mohli dohodnout na spolupráci ANO, ODS a STAN.  Hejtmanem by se v takovém případě mohl stát poslanec Jan Schiller (ANO).

Nepřehledná byla situace ve Zlínském kraji. Druzí lidovci se snažili přesvědčit ke koalici ODS, Piráty a STAN. Podle informací Práva se však na uzavření dohody o koalici schyluje na půdorysu ANO, Pirátů, ODS a ČSSD.

ANO na Zlínsku chce urychlit jednání, koalice může vzniknout bez něj

Krajské volby

V Olomouckém kraji spolu jednají ODS, Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj a uskupení Piráti a STAN. I zde by tak ANO mohlo skončit v opozici.

V Plzeňském a Karlovarském kraji jednání rovněž probíhají; zatím bez jasnějšího formování případné koalice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám