Hlavní obsah

Netolický zůstane hejtmanem na Pardubicku

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podpisem memoranda o politickém uspořádání Pardubického kraje na následující čtyři roky stvrdili v pondělí lídři dosavadního vedení Pardubického kraje svou vůli pokračovat dál. Hejtman Martin Netolický (ČSSD) tak nadále povede region a to i přesto, že ve volbách jeho uskupení 3PK získalo o zhruba pět procent hlasů méně než vítězné hnutí ANO.

Martin Netolický hejtman Pardubického krajeVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

Netolický ostatně již krátce o oznámení výsledků voleb uvedl, že se jeho uskupení 3PK (8 mandátů) se dohodlo s ODS a TOP 09 (8), Koalicí pro Pardubický kraj (7) a STAN (4). Staronová koalice bude mít 27 mandátů a v radě usednou podle volebního klíče tři zástupci 3PK, 3 ODS a TOP, dva Koalice pro Pardubický kraj a jeden STAN.

Pátí Piráti se sedmi zastupiteli skončí v opozici. Stejně jako vítězné ANO, které i přes zisk 11 mandátů, stejně jako před čtyřmi lety na krajskou vládu nedosáhlo.

I přes dobrý volební výsledek Piráti však řady vládní koalice tato strana nerozšíří. Podle hejtmana Netolického dosavadní koalice fungovala, proto nebyl důvod ji rozšiřovat o další politický subjekt. Jeho názor podpořil i lídr Michal Kortyš. Přesto se domnívá, že by rozvoj kraje mohli Piráti obohatit.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Staronový hejtman Martin Netolický po podpisu memorada. Vlevo lídr Koalice pro Pardubický kraj Roman Línek (KDU-ČSL).

„Piráti jsou lidé, kteří vnášejí nové prvky do této společnosti, mají technologie, umí to pojmenovat. To je jejich know-how,“ vyjmenoval Kortyš.

„Pro mě Česká pirátská strana funguje na demokratických principech s prvky vnitrostranické demokracie. Hnutí ANO pro mě takovým partnerem není,“ doplnil ho Netolický, kterému vadí, že mu představitelé hnutí nedokáží odpovědět na otázku, jaké jsou jejich programové otázky a hodnotové nastavení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám