Hlavní obsah

Zeman se s Babišem setká v neděli. Další lídři stran termín nemají

Prezident Miloš Zeman se v neděli večer sejde s premiérem Andrejem Babišem, aby s ním projednal povolební situaci, uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Ostatní lídři politických stran zatím termín setkání s hlavou státu nemají, potvrdili Novinkám.

Foto: Twitter Jiřího Ovčáčka, ČTK

Naposledy přijal prezident Miloš Zeman (vlevo) premiéra Andreje Babiše (ANO) 27. září 2021 na zámku v Lánech.

Článek

„Prezident Miloš Zeman projedná výsledek sněmovních voleb s premiérem a předsedou ANO Andrejem Babišem v neděli večer na zámku v Lánech,” informoval Ovčáček ve čtvrtek po poledni prostřednictvím ČTK.

Další představitelé politických stran však schůzku s hlavou státu po volbách zatím naplánovanou nemají. „Zatím nikoli, vyčkáme na výsledek voleb, následně budeme plánovat schůzky,“ napsala Novinkám mluvčí Pirátů Karolína Sadílková.

Podobná situace je i v koalici Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09), které průzkumy připisují druhé místo. Schůzka jejího kandidáta na premiéra a šéfa ODS Petra Fialy prozatím v plánu také není. „Pan předseda termín ještě nemá,“ uvedla pro Novinky Adéla Valentová z tiskového oddělení ODS.

Problémy s játry. Klaus naznačil, co trápí prezidenta Zemana

Domácí

Pravomocí hlavy státu je podle Ústavy předat pověření k sestavení vlády. Komu, ale zákon přesně nestanoví. Zpravidla prezidenti první pokus udělují šéfovi vítězné politické strany či uskupení.

Zeman ale dlouhodobě avizuje, že pokud by zvítězila některá z volebních koalic, pověří sestavením kabinetu právě jen lídra nejsilnější politické strany, která ve volbách uspěla. Pokud by se tak vítězem voleb stala koalice PirSTAN nebo Spolu, Zeman by první pokus podle tohoto principu svěřil až šéfovi ANO Babišovi.

Prezidenta v Lánech navštívila dcera Kateřina

Domácí

V souvislosti s povolebním vyjednáváním se také čím dál častěji skloňuje zdravotní kondice hlavy státu. Ve čtvrtek má za Zemanem opět dorazit jeho ošetřující lékař Miroslav Zavoral, který je zároveň šéfem Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN).

V září byl Zeman v zařízení několik dní hospitalizován. O návrat do nemocnice ho měl Zavoral požádat z preventivních důvodů v pondělí, což prezident odmítl.

Reklama

Výběr článků

Načítám