Hlavní obsah

Weiss: Slovenské nadšení z výsledku českých voleb

Právo, Peter Weiss

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Překvapení, euforie, velká očekávání na jedné straně a rozčarování a smutek na druhé, porovnávání se Slovenskem, ale i varování před slovenskou cestou. Tak by se stručně daly charakterizovat základní slovenské reakce na volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Představitelé koalice Spolu Markéta Pekarová Adamová, Petr Fiala (uprostřed), předseda Pirátů Ivan Bartoš (druhý zprava) a předseda hnutí STAN Vít Rakušan (vpravo) po jednání 9. října 2021.

Článek

Přirozeně nechyběly ani úvahy o roli prezidenta při formování nové vlády, tradičně démonizující jeho osobu. Ty však rychle vystřídalo rozebírání jeho zdravotního stavu, často v nechutné, bulvární formě.

Překvapení se týkalo především vítězství koalice Spolu

Zveřejnění kauzy Pandora Papers pět dní před volbami a předvolební video Piráta Jakuba Michálka před vilou Andreje Babiše ve Francii se na jedné straně s netajeným nadšením přirovnávaly k návštěvě Igora Matoviče těsně před slovenskými volbami na francouzské Riviéře, kde natočil vilu exministra Jána Počiatka.

Foto: Novinky

Slovenský velvyslanec v Praze Peter Weiss

Nejedno překvapení

Překvapení se týkalo především vítězství koalice Spolu. Obecně se totiž očekávala výhra ANO o nějaké to procento a složitý Babišův pokus o sestavení vlády.

Překvapil také dramatický propad pětiny voličských hlasů, jaký Slovensko zažilo v roce 1992, jehož důsledkem je nejpravicovější Poslanecká sněmovna od osamostatnění české státnosti a totální absence levicové opozice.

Překvapení vyvolaly i mizerné čtyři mandáty získané ještě na jaře favorizovanými Piráty. Pro národně konzervativní síly s vypjatou protibruselskou a xenofobní protiimigrační rétorikou byl zase překvapením výsledek pod deset procent u krajně pravicové SPD Tomia Okamury, do které vkládaly velké naděje.

Skoro polovina lidí má za ideální, aby vládu složily Spolu a PirSTAN

Domácí

Euforii vyvolalo vítězství pravicově liberálních koalicí v podobě jasné většiny ve Sněmovně u představitelů vládnoucích pravicových stran s výjimkou Borise Kollára, který řekl, že kdyby byl Čechem, volil by Babiše.

Ján Budaj, představitel nejsilnější vládní strany OLaNO, napsal: „Síly minulosti prohrávají.“ Juraj Krúpa, poslanec za tuto stranu, řekl, že zažíváme únavu z populismu a extremismu, a vyjádřil potěšení, že „bolševici a socialisté jsou mimo“.

Nadšené zmínky o porážce populismu jsou pikantní jednak proto, že vzešly z úst představitelů nejpopulističtějšího subjektu v historii samostatné SR, jednak proto, že předseda OLaNO po roce musel opustit post premiéra a je suverénně nejnedůvěryhodnějším slovenským politikem.

Havlíček: Porážku uznáváme. Budeme konstruktivní opozice

Domácí

Euforické vyjádření zaznělo i v souvislosti s budoucností V4. Podle Budaje volby v Česku odvracejí hrozbu destrukce Evropské unie prostřednictvím V4.

Ještě dál zašel Martin M. Šimečka, komentátor Denníku N, podle kterého „výsledek českých voleb vytváří totiž těsnou vazbu Česka a Slovenska v opozici vůči Polsku a Maďarsku, jejichž vlády mají autoritářský charakter“. Zda se očekávání naplní, naznačí už nominace koalic na post ministra zahraničí.

Levice bude chybět

Rozčarování nad výsledkem voleb vyjádřily také Hlas-SD, jakož i Směr-SD, protože ČSSD zůstala mimo parlament. Zazněly i obavy, co v české společnosti způsobí fakt, že pravicová vláda bude postrádat levicovou opozici. Richard Takáč, místopředseda Směru, prohlásil, že koalice zvítězila pomocí lži jak v SR, tak v ČR.

Neumí si představit, jak bude seskupení pěti politických stran fungovat, protože pětikoalice je podle něj vždy „určitým rizikem stability“.

Průzkumy vítěze netrefily. Třetina voličů se rozhodla na poslední chvíli, vysvětlují politologové

Domácí

Někteří komentátoři přirovnali politický a ideologický půdorys formující se české vládní koalice ke koalici za vlády Ivety Radičové. To však vyvolává otázku, zda Babišovo ANO bude schopno dělat podobně razantní opoziční politiku jako Směr-SD v letech 2010–2012.

Společným rysem českých a slovenských voleb bylo podle politologa Radoslava Štefančíka to, že obě volby měly plebiscitní charakter. Diametrální odlišnost však vidí ve vítězích voleb: „Fiala je uhlazený pán, uznávaný vědec a pedagog, Matovič je usvědčený plagiátor. Na Slovensku před rokem zvítězilo hochštaplerství převlečené za slušnost, v Česku je slušnost autentická.“

Autor je bývalý slovenský politik a diplomat 

Reklama

Výběr článků

Načítám