Hlavní obsah

Volební novela prošla Senátem beze změn

• Aktualizováno

Senát schválil beze změn volební novelu, která mimo jiné zavádí potřebný nový způsob přepočtu voličských hlasů na poslanecké mandáty. Nepřijal ve čtvrtek možnost korespondenční volby pro české občany v zahraničí s ohledem na to, že to Sněmovna v současném složení odmítá. Hlasování poštou chce nabídnout až dolní komoře, která vzejde z říjnových voleb.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Novelu, kterou nyní dostane k podpisu prezident, podpořilo po sedmihodinové debatě 54 ze 75 přítomných senátorů.

Volební novela je reakcí na verdikt Ústavního soudu z počátku února, který především zrušil dosavadní způsob přepočtu voličských hlasů na poslanecké mandáty jako nespravedlivý pro méně úspěšné strany. Nový způsob přepočtu sice opět zvýhodňuje úspěšnější strany, ale mírněji než dosud. Mandáty se mají přidělovat automaticky bez možnosti povolebního zásahu stran.

Zeman se k rozpuštění Sněmovny nevyjádřil jasně, řekl Bartoš

Parlamentní volby

Soud také zrušil vstupní limit do Sněmovny pro koalice. Dvoučlenná uskupení by podle předlohy musela získat nově alespoň sedm procent hlasů místo původních deseti, vícečetná 11 procent. Podle předchozí úpravy musely tříčlenné koalice dosáhnout na alespoň 15 procent hlasů. V případě samostatně kandidujících stran novela zachovává pětiprocentní hranici.

Reklama

Výběr článků

Načítám