Hlavní obsah

Unikátní pokus, jak odhadnout výsledky voleb. Zapojte se i vy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina vědců z katedry sociologie Filozofické fakulty UK a Sociologického ústavu AV ČR připravila před nadcházejícími sněmovními volbami experiment, který se pokusí odhadnout výsledky na základě jednoduché ankety. Zapojte se i vy – stačí upřímně odpovědět na několik otázek.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Každý si jistě někdy položil otázku, jakou výpovědní hodnotu má předvolební průzkum provedený na vzorku tisícovky lidí.

Standardní sociologické průzkumy si dávají velmi záležet na tom, aby co nejvíce odpovídaly složení dané populace – jinými slovy, aby byly reprezentativní. Taková forma je ale nákladná a v Česku si ji může dovolit jen několik málo agentur.

Jak vycházejí volební průzkumy, proč se výsledky často liší a co říkají ty aktuální

Parlamentní volby

Ale co když to jde i jinak?

Skupina vědců z katedry sociologie Filozofické fakulty UK a Sociologického ústavu AV ČR rozhodla zjistit, jestli je možné dělat přesné predikce i z anketních dat. Jejich sběr technicky zajišťuje agentura NMS.

Výsledky experimentu Novinky zveřejní ihned po uzavření volebních místností, tedy ještě před sečtením hlasů. Sami pak budete moct sledovat, jak moc se odhad statistiků lišil od reálných výsledků.

Součástí tohoto v Česku unikátního experimentu můžete být i vy. Stačí jen odpovědět na několik otázek níže.

Výsledky budou známy ještě před sečtením hlasů

Důležité je být upřímný, jedině tak mohou autoři výzkumu i z takto „nereprezentativní” ankety získat informace, ze kterých následně pomocí statistických procedur vypracují přesný odhad.

Metodologie má jistá omezení. „Bohužel zatím nejsou dostupná data ze sčítání lidu, domů a bytů 2021, takže musíme část informací čerpat ze zastaralých dat ze sčítání v roce 2011 a dalších doplňkových zdrojů,” vysvětlují autoři Jaromír Mazák, Aleš Vomáčka a Matouš Pilnáček.

Koho volit do Sněmovny? Volební programy stran a hlavní témata politických debat

Volby

Výsledky experimentu Novinky zveřejní ihned po uzavření volebních místností, tedy ještě před sečtením hlasů. Sami pak budete moct sledovat, jak moc se odhad statistiků lišil od reálných výsledků voleb.

„Svým zapojením do výzkumu můžete pomoci rozvoji matematicky orientované sociologie u nás. Jediné, co od Vás potřebujeme, jsou upřímné odpovědi,” vzkazují vědci.

Reklama

Výběr článků

Načítám