Hlavní obsah

Potvrzeno, pravidla pro sněmovní volby se změní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci ve čtvrtek odsouhlasili ve třetím čtení novelu volebního zákona, kterou se sníží kvorum pro koalice a dojde k rozdělení mandátů automaticky podle výsledku voleb. Důvodem je dřívější nález Ústavního soudu, který označil některé pasáže zákona za protiústavní.

Potvrzeno, pravidla pro sněmovní volby se změníVideo: Novinky.cz/psp.cz

 
Článek

„Je to docela příjemné, když můžete říkat do veřejných sdělovacích prostředků, že jsme se my tady na něčem domluvili, nebývá to moc často,“ řekl na plénu předkladatel návrhu a předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Jak Rychetský v roce 2000 hájil volební zákon, který teď ÚS pod jeho vedením seškrtal

Domácí

Zákon, který je nutný kvůli nedávnému verdiktu Ústavního soudu, zachovává 14 volebních krajů. Dvoučlenné koalice nově musí pro vstup do Sněmovny získat osm procent hlasů (oproti dosavadním deseti) a vícečetné koalice 11 procent hlasů (oproti patnácti stávajícím). Samostatným stranám nadále bude stačit pět procent.

Neprošel však Vondráčkův pozměňovací návrh, kterým by vznikly jen dva volební obvody – Čechy a Morava se Slezskem, místo 14 volebních krajů. O počtu volebních obvodů se přitom debatovalo mezi stranami zejména na počátku vyjednávání nových pravidel. Zejména hnutí ANO prosazovalo jeden volební obvod, posléze však ustoupilo.

Jak probíhají volby do Poslanecké sněmovny

Parlamentní volby

Strany nebudou rozhodovat o rozdělení poslaneckých křesel

Součet hlasů pro úspěšné strany se podle nových pravidel vydělí počtem krajských mandátů zvýšeným o dva a strany získají poslanecké mandáty podle svého výsledku v kraji.

Mandáty, které se takto nepovede rozdělit, budou přiděleny ve druhém kole, neboli skrutiniu, a to podle zisku stran a přednostních hlasů pro kandidáty. Pořadí volebních krajů se určí podle nejvyšších zbytků dělení v prvním skrutiniu, v případě rovnosti by rozhodoval los.

Jak volit, aby odevzdaný hlas platil aneb Pravidla volební místnosti

Komunální volby

Neprošel tak návrh předsedy ústavně právního výboru Marka Bendy (ODS), podle něhož by o obsazení části poslaneckých křesel rozhodovali po volbách předsedové stran. Piráti to již dříve označili za protiústavní s tím, že by se jednalo o „návrh do devadesátých let“.

Poslanci většinově nezvedli ruku ani pro návrh skupiny opozičních poslanců v čele s Dominikem Ferim (TOP 09), který prosazoval korespondenční hlasování ze zahraničí.

Poslanci schválili změny volebního zákona, čekají je sociální předlohy

Parlamentní volby

Návrhem by se nyní měli zabývat senátoři, kteří ho rovněž musí schválit prostou většinou. Pokud ho nevrátí dolní komoře, zamíří k podpisu k prezidentovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám